Menu
Петък, 09 Юни 2017 17:55

Чепеларе ни кани да наситим душата си с български фолклор

Написана от
Чепеларе ни кани да наситим душата си с български фолклор снимка: община Чепеларе
„Дето са солзи капали, тамо ще песен да никне” нарича  мъдростта на Родопа!
 И не случайно фолклорната ни музика докарва всеки човек, било то българин или чужденец, до умиление и възхита, до възторг и сълзи. Може би, защото тя отключва една забравена врата в душата на всеки от нас, която ни води до осъзнаването, че не сме само материя, но и дух, че в нас самите има място, оставено от Твореца ни за вечността. Затова и всяко събитие свързано с българския фолклор няма само местно значение, но надхвърля границите на своето случване и ни зове да вземем участие и ние в него.
На 17. 06. 2017 г. (събота) в сърцето на Родопа,  – Чепеларе, на сцената на НЧ „Родопска искра 1880” , от 18:30 ч. ще се състои финалният етап от ШЕСТИЯ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА АВТОРСКИ ВОКАЛИ И ИНСТРУМЕНТАЛНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА ФОЛКЛОРНА ОСНОВА "НОВА БЪЛГАРСКА МУЗИКА В 7/8 " - ЧЕПЕЛАРЕ 2017.
Под съпровода на „Оркестъра за народна музика на БНР” с диригент Димитър Христов  и с помощта на хористите от ансамбъл „Тракия”, в планината на Орфей, ще прозвучат шест вокални и пет инструментални творби определени от авторитетно жури с председател - народната певица Татяна Сърбинска.
На този форум си дават среща на творците, които искат да покажат нови авторски вокални и инструментални произведения на фолклорна основа. Организиран е за първи път през 2007 г. от Община Чепеларе по идея и със спонсорството на д-р Георги Лазаров, който живее в Балтимор, САЩ, но като всеки българин, в сърцето и душата си, носи България.
Фестивалът е едно свидетелство, че песните продължават да никнат в сърцето българско, че изворът на народното ни вдъхновение не е пресъхнал.
Чепеларе отново ни кани да наситим душата си с неизчерпаемия гений на българския фолклор.
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!