Menu
Вторник, 06 Февруари 2018 18:54

Чепеларе ще отбележи 20-годишнината от златото в Нагано

Публикувана от Прочетена 864 пъти

На 9 февруари се навършват 20 години от първият и все още единствен златен медал за България по време на зимни олимпийски игри. Заслугата е на чепеларката, състезателка по биатлон, Екатерина Дафовска. От тогава всяка година родния й град организира тържествено честване на това постижение, а сега, през 2018 година се навършват 20 години. „Няма човек в България, който да не знае коя е Катя Дафовска. Няма чепеларец, който да не обича и да не се гордее с Катя. Тя е пример за подражание. Със своя труд е постигнала невероятни постижения в спорта. Катя продължава да се труди неуморно и днес, да подпомага спорта,  както Федерацията по биатлон,  така и спортния клуб „Рожен 2016“, в който едно от направленията е биатлон. Те ежеседмично е с тях и ги тренира на доброволен принцип“, каза кметът на Чепеларе Славка Чакърова.

Подготовката за тържественото честване на 20-та годишнина е започнала още от миналата година. Екатерина Дафовска е посетила  детските градини в родопския град и е разказала за олимпиадата, за извоюването на златния медал, за спорта като цяло. С възтогр и въодушевление децата са посрещнали шампионката и са я поздравили с песни, танци и стихчета.

На 8 февруари от 17.30 часа предстои представяне на книгата „От Чепеларе до Нагано“, издадена по инициалита на пловдивско сдружение с нестопанска цел.  Празникът продължава на 9 февруари. На връх Мечи чал ще се проведат състезания, както по спи алпийски дисциплини,  така и по биатлон. „Чепеларци се гордеем и с участието на нашите съграждани в тазгодишните зимни олимпийски игри - Радослав Янков,  Димитър Герджиков,  Тони Синапов  и родената в София, но живееща в Чепеларе Теди Пенчева“, каза още Чакърова. Затова на площада в родопския град ще има видеостена, на която ще бъде излъчено официалното откриване на зимните олимпийски игри. Тази година знаменосеца на българския отбор е Радо Янков. Ще  бъдат посрещнати официалните гости, подготвена еизненада на Катя Дафовска, а след това ще има и програма. Сред гостите ще са посланникът  на Казахстан, президентът Петър Стоянов, посрещнал Катя преди 20 години, нейните съотборнички и др. Отправени са покани и към министъра на спорта Красен Кралев и министъра на туризма Николина Ангелкова.

 

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!