Черпят с огромна торта за рождения ден на скулптурата край Забърдо

„Скулптурната композция на родопското гостоприемство черпи за рождения си ден, а очаква подаръците си през пролетта, когато предстои да довършим започнатото. Ще изградим край мономента чешма, беседка и пейки”, заяви кметът на чепеларското село Забърдо Валентин Черпоков по време на празнуването на първия рожден ден на паметника, станал символ на Родопите.
С огромна торта за 260 човека и шампанско за всички отбелязаха подобаващо годишнината от откриването на музикалната многофигурна композиция, посрещаща гостите на планината на главния път Пловдив – Смолян, до разклона за село Забърдо. „До сега толкова голяма тората не е правена от сладкарската фирма в Пловдив”, хвалеше се Черпоков.
Тя е дарение от синдикалиста Атанас Кръстев и кмета на Пловдив Славчо Атанасов. В центъра на тортата бе поставена снимка на скулптурната композиция, изкушително заобиколена със захарни цветя, дръвчета и сметана. Най-изненадани бяха пътуващите към Смолян в съботния ден, които изневиделица получиха по парче от сладкиша.
Прочутите забърдовски „Евробаби” пък съчиниха песен за рождения ден на композицията. Текстът измислила ръководителката на състава Атанаска Танкулова. След като възпяха Стоичков, Бареков, Барак Обама, Митко Цонев и собствения си кмет, сега бабите пеят как „на забърдовското разклонче на 19 септември роди се бяла девойка, до нея вакло юначе...” „Решихме да направим грандиозен празник заради значимостта на сулптурата. Всяка трета кола спира и пътуващите се снимат пред гайдаря с родопска носия и изваяната родопчанка, държаща в ръцете си пита с мед, застанала пред отворената порта – символ на родопското гостоприемство”, обеснява Черпоков. Според него нестандартната композицията помага за привличането на туристи в района.
„Има дни, когато посрещаме около 3 000 гости”, казва кметът. Хората идват и заради впечатляващия надпис в холивудски стил „Добре дошли в Забърдо”, кацнал на скалите преди селото, както и за прочутото забърдовско колело и зоокъта с 50 животни. Проблем обаче си остава чистотата в Забърдо. Многократно актове за оборска тор по улиците са съставяни от екоинспекторите. Затова сега кметът е инициирал акция, която ще събуди съветта на местните. На всичките 400 къщи в родопското село поставиха табелки с надпис „Образцов дом”. Те се предоставят от кметството за опазване на общинското и държавното имущество и за опазване на чистотата в населеното място и природата. Табелите ще задължават собствениците на къщите да отговарят на стандарта, за който са получили отличието.
„Забърдовчанинът е гостоприемен човек, но трябва да се научи да живее така, както е в Европейския съюз. Нашият площад се казва ЕС, самодейната ни група са „Евробаби”, крайно време е и съзнанието ни да стане европейско”, категоричен е Черпоков. 70-годишният Митко Иванов от Забърдо твърди, че акцията ще има успех. „Щом на къщата ти пише „Образцов дом”, значи такъв трябва да бъде. Често гостите на селото искат да видят нашите селски къщи, но лошата хигиена пречи на туризма”, казва родопчанинът.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре