Menu
Събота, 20 Ноември 2010 19:01

Чешма потече в памет на Веселин Джигов

Публикувана от Прочетена 10465 пъти
barelef_veselin_dzhigov_025
Родното село на Веселин Джигов, прославил Родопа планина с гласа си, събра стотици почитатели на родопската песен и неговото творчество. По повод 70-годишнината от рождението на именития певец, в Кутела откриха барелеф на Веселин Джигов и чешма в негова памет. Гости от близо и далече се стекоха, за да се поклонят пред великия родопчанин, станал емблема на планината с гласа си. През целия ден върволицата от хора не спираше, защото Джигов е от ония родопчани, за които казват – „За село гиздило, за баир дружина”. Развълнувани приятели, познати, колеги и роднини на певеца разказваха спомени със сълзи в очите, споделяха за мястото, което той е заел в  сърцата им.
barelef_veselin_dzhigov_022barelef_veselin_dzhigov_023
В негова памет пяха и свириха известните във фолклорните среди имена – Росица Пейчева, Николай Славеев, Здравко Мандаджиев, Севда Симеонова, Росен Корлов и много други, както и самодейците от читалище „Зора”. Под звуците на народните оркестри „Тракийско настроение”, „Асеница”, „Пампорово” и др. се виха кръшни хора. Лентата на новопостроената чешма преряза кметът на Кутела Емил Стоянов. „Днес почитаме един голям човек, с голямо сърце. Веселин Джигов е закърмен с народната песен и я направи своя съдба”, отбеляза Стоянов. Официални гости на посмъртното честване на 70-годишнината на певеца бяха кметът на Смолян Дора Янкова, секретарят на общината Петър Харадинов, проф. Милчо Василев – ректор на музикалната академия в Пловдив и др.
barelef_veselin_dzhigov_040barelef_veselin_dzhigov_041
"Веселин Джигов пееше за всички, даваше ни сила да пазим планината. Малко са хората с уникален глас като неговия, гордея се, че го познавах”, каза пред присъстващите Янкова. Барелефът, поставен на читалище „Зора” в селото е дело на художника Ангел Бебелеков.
За творческия път на певеца разказа председателят на местното читалище Христина Сиракова. Още като ученик, Джигов откъсвал лист от тетрадката, сгъвал го като акордеон и импровизирал, че свири. По-късно мечтата му се сбъдва, купили му истински акордеон и песента никога не го напуснала, където и каквото и да правел. През 1960 година, заедно с Марин Глухов, Златко Сираков и Манчо Глухов сформират оркестър. 18 години Кутелската група свири по сватби и събори.
barelef_veselin_dzhigov_015barelef_veselin_dzhigov_043
През 1969 година на Роженския събор Джигов изпял „Излел е Делю хайдутин”, с която песен грабва сърцата на многобройната публика.
Заедно със самодейците от читалището участва във фестивали и концерти, за активната си дейност в певческото изкуство през 1974 година е награден с орден „Кирил и Методий” – Трета степен. За кратко време записва няколко песни в Радио София, в телевизията, прави запис на грамофонна плоча в „Балкантон”. Много от песните на Веселин Джигов са авторски. От 1991 до 2001 година той е солист на Виевската фолкгрупа.
barelef_veselin_dzhigov_020barelef_veselin_dzhigov_019
„Наредил името си сред най-личните родопски изпълнители, Веселин Джигов има свои почитатели не само в родния си край и Родопите, а в цялата страна. Който е слушал неговите песни знае колко богат и разнообразен е репертоарът му и всеки може да си намери песен, която му ляга на сърце. Навсякъде, където пееше се раздаваше без остатък. Нека последователите му продължат да пеят песните му", заключи Христина Сиракова.       
70-годишнината от рождението на великолепния мъжки глас на родопската песен бе организирано от Инициативен комитет, община Смолян, кметство Кутела и Народно читалище „Зора”.
 
Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!