Честито Възкресение Христово! Благодатният огън за Смолянска околия бе пренесен от архимандрит Висарион

Снимки: Презвитера Милена Маринска

Благодатният огън, измолен в Църквата на Гроба Господен, Йерусалим, бе донесен в Смолян от архиерейския наместник архимандрит Висарион. От Пловдивска св. митрополия  на път за Смолян първото място, на което той предаде божествената Светлина, бе село Хвойна, а след това я предаде на храмовете в Чепеларе и Пампорово, от където бе поета за Девин, Широка лъка и Михалково. 

В Смолян пред катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“ стотици вярващи  очакваха с трепет благодатната Светлина. В храма бе отслужена Пасхална света божествена Литургия от архимандрит Висарион и отец Иван Марински. С тях бяха и иподяконите Даниел Апостолов и Георги Гаджев. Негово Високопреподобие поздрави богомолците и  прочете Патриаршеското и Синодално послание от името на патриарх Неофит и 14-те митрополити, членове на Светия Синод. В него архиереите посочват, че „със светлина в душите и сърцата, с истинска пасхална радост и благодарност към Небесата, поради изгряващата от гроба Светлина на живота, и тази година благоговейно посрещаме Възкресение Христово. И нека тази Светлина огрява винаги всички нас. Нека тя винаги съгрява сърцата ни и просветлява умовете ни, та водени от нея да вървим неизменно напред по стъпките Христови“.

На всички смолянчани и гости на града, присъстващи  на светата Пасхална Литургия, архиерейският наместник архимандрит Висарион раздаде от Благодатния огън, който да занесат в домовете си. Свещениците от смолянските храмове и околията специално дойдоха, за да поемат тази Светлина за своите енории. Радостни поздрави огласяваха множеството: „Христос Воскресе!“  -   „Воистину Воскресе!“

В неделя  на Второ Възкресение Христово от 12 часа в  храм „Св. Висарион Смоленски“ архимандрит Висарион заедно  със свещениците Димитър Михайлов и Иван Марински ще отслужат Вечерня в първия ден на Пасха.

На Светли Понеделник /Втори ден на Възкресение Христово/,  когато се прославят и светите  апостоли – учениците на Христос,  архимандрит Висарион от 9 часа ще служи в манастира „Св. Пантелеймон“. На Светли Вторник /Трети ден на Възкресение Христово/  божествената св. Литургия  ще отслужи в храм „Покров Богородичен“ в Смолян заедно с иконом Запрян Шиков.

Христос Воскресе!

От Архиерейско наместничество – Смолян

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре