Menu
Вторник, 03 Октомври 2017 13:27

Четири разновидности на грипни вируси ни атакуват този зимен сезон

Написана от
Прочетена 1212 пъти
Четири разновидности на грипни вируси ни атакуват този зимен сезон снимка: РЗИ - СМОЛЯН

Очаква се през студените месеци да ни атакуват разновидности на грипните вируси "Мичиган","Хонконг", "Бризбейн" и "Пукет". Съществуващата 3-валентна и новата 4-валентна ваксина осигуряват висока защита срещу щамове А и В, които се очаква да са активни през този сезон.
В България първите случаи на грип се регистрират обикновено през ноември, а пикът на заболеваемост е в края на декември и началото на януари. За разлика от респираторните есенно-зимни вируси, грипът настъпва с бурно начало – главоболие, висока температура, силна обща отпадналост и покосява целия организъм за около 5-7 дни. Антибиотиците не помагат. Затова всяка есен здравните власти призовават уязвимите групи да се имунизират.
Ваксината е препоръчителна за възрастните хора над 65 години, за често боледуващите, както и за тези с хронични заболявания ( на дихателната система, на сърдечносъдовата система, заболявания на обмяната - диабет например, на бъбреците и при имунодефицитни състояния). Тъй като заразяването става по въздушно-капков път, препоръките се отнасят и за здрави хора, чиято професията предполага контакти с много хора (полицаи, войници, учители, транспортни работници, медицински служители) и вероятността да се заразят е голяма.
Препоръчително е ваксината да се направи до края на месец октомври, за да може организмът да си изработи имунитет, преди вирусите да започнат да циркулират по-активно. Ваксината не предпазва 100 %, но помага при боледуване грипът да се изкара по-леко и без усложнения.
РЗИ – Смолян разполага с 3-валентната ваксина „Инфлувак”, осигуряваща защита срещу очакваните грипни щамове. Желаещите могат да се имунизират всеки работен ден от 9,00 часа до 16,00 часа в Приемния кабинет на здравната инспекция. Цената на ваксината е 9 лв., а на манипулацията по поставянето й – 2 лв.

ПРЕСЦЕНТЪР РЗИ - СМОЛЯН

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!