Четвърти международен документален „Родопи филм фест“ се открива на 11 юли в Смолян

.

За четвърта поредна година Международният документален „Родопи филм фест“ (RIFE) ще се проведе в Смолян от 11 до 14 юли, съобщи Михаела Люцканова, отговаряща за връзка с медиите. Програмата ще направи преглед на 36 заглавия от България и света, като входът е свободен.

Избрани филми са включени за първа година в платформата Nettera.TV. Основният акцент на фестивала е поставен върху музикалните филми, за това и мотото тази година е „Слушай музиката!“

Откриването ще е на 11 юли на амфитеатъра пред Регионална библиотека „Николай Вранчев“ с филма „Раят може да почака“ на Свен Халфар. Лентата е портрет на хамбургския хор, в който всички певци са на преклонна възраст, но имат смелостта да застанат пред публика и да разкрият частица от душата си.

В музикалната секция е включен и филмът "32 звука" на номинирания за „Оскар“ Сам Грийн, който ще бъде представен премиерно за страната.

Програмата на 4-ти „Родопи Филм Фест“ съдържа пълнометражни, среднометражни и късометражни филми от целия свят – САЩ, България, Сърбия, Полша, Тунис, Португалия, Аржентина, Азербайджан и много други страни. Във фокуса на фестивала са държавите Германия, Гърция и Турция.

В пълнометражната програма ще се видят "Животът не е състезание, но аз печеля" – фокус върху спортните постижения на жени-олимпийци, сръбският „Флотация” на Елунед Зоуи Айано и  Алесандра Татич, българският филм в конкурсната програма е „Да летиш с плавници“ на младата режисьорка Мария Аверина, а „Чарли Чаплин от Афганистан” на Анета Папатанасиу, е гръцкото представяне в програмата.

Тази година фестивалът въвежда две нови секции  - „Фокус ново българско кино“, където са представени „Войник на Съдбата“ на Касиел Ноа Ашер, „Следеният човек“ на Димитър Коцев – Шошо и „Теодор Ушев: Невидими връзки“ на Борислав Колев. В селекцията „Българска панорама – музиката в киното“ – са лентите „Оловният войник“ на Костадин Бонев, „Имало едно време в Париж“  на Андрей Чертов и „Балканска черна кутия“ на Цветан Драгнев.

Международно жури ще определи наградите в конкурсните категории от състезателната селекция късометражни, среднометражни и пълнометражни документални филми. Членове на журито са Натали Дейвид, Бернд Будер, Весела Марчевска, Владимир Андреев, Ебру Туайтес Дикен и Корнел Миглус
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре