Петък, 10 Май 2013 18:01

“Човечета от светофара” участваха в акцията по пешеходна безопасност

„Безопасност на пешеходците”
„Безопасност на пешеходците” „Безопасност на пешеходците” снимки: ОД на МВР Смолян
Периодът от 6 до 12 май 2013 г , включително, е обявен за Втора международна /глобална/ седмица за пътна безопасност, на тема „Безопасност на пешеходците”.
С цел повишаване знанията и мотивацията на децата и възрастните за спазване на правилата за движение по пътищата и фокусиране на общественото внимание върху опазването на най-уязвимите участници в пътното движение – пешеходците, през настоящата седмица ОД МВР – Смолян и РЗИ – Смолян проведоха съвместна кампания за пешеходна безопасност с участието на ученици от училища в гр. Смолян и гр. Чепеларе.
В рамките на кампанията с името “ЗЕБРА” се проведоха следните мероприятия:
- обучени бяха ученици от 5 - 6 клас от училища в гр. Смолян и в гр. Чепеларе. С помощта на инспектор от “Пътна полиция”, учениците си припомниха и затвърдиха основните правила за безопасно движение на пешеходци и велосипедисти, по време на беседите беше акцентирано на правата и задълженията на пешеходците като участници в пътното движение.
- обучените ученици, съвместно със служители на ОД МВР – Смолян патрулираха на пешеходни пътеки в гр. Смолян и в гр. Чепеларе, в близост до училищата.  Децата подпомагаха правилното и безопасно пресичане на учениците по пътя към училище и коригираха тези, които нарушават правилата за безопасност, включително и възрастни. По време на кампанията децата раздаваха на пешеходците издадени от РЗИ – Смолян брошури с основните правила за пешеходна безопасност. На водачите на автомобили също бяха раздадени брошури, като децата приканваха водачите за повече толерантност към пешеходците.
- Зеленото и червеното човече от пешеходния светофар отново се включиха в кампанията, за да привлекат вниманието на повече участници в движението – тяхната роля се изпълняваше от две деца от клуб “Здрави и щастливи” при РЗИ – Смолян. Двете “човечета от светофара” се присъединиха към патрулиращите на пешеходните пътеки ученици и полицаи и им помагаха при разясняването на пешеходците и на водачите на правилата за безопасно движение по пътищата.
    
През периода до края на м. юни от служители на “Пътна полиция” ще се реализира активен контрол на най-рисковите участъци и кръстовища по спазването на правилата за пресичане от пешеходците и над водачите, отнемащи предимство на пешеходците. Ще се проведат специализирани полицейски операции „Запази пешеходеца!”, като ще се упражнява засилен контрол над скоростта чрез дигиталните мобилни заснемащи  системи  в  районите на рискови пешеходни пътеки в населените места. До края на настоящата и от началото на новата учебна година, съгласувано с Регионалния инспекторат по образованието, униформени служители на „Пътна полиция” ще изнасят пред ученици от началния и основния курс кратки беседи по темата за безопасно движение на пешеходците и велосипедистите с препоръки за безопасност.
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!