Menu
Понеделник, 23 Юли 2018 12:53

Д-р Даниела Дариткова откри кампания в Смолян за безплатни изследвания за хепатит В и C 

Публикувана от Прочетена 2437 пъти
Д-р Даниела Дариткова откри кампания в Смолян за безплатни изследвания за хепатит В и C  снимка: ГЕРБ - Смолян

Народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова откри кампания в Смолян за безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C. Кампанията „Скъсай с хепатита!” се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и Сдружение „ХепАктив“, под патронажа на Комисия по здравеопазването към Народното събрание.

На официалното откриване присъстваха зам.-областният управител Адриян Петров, зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев, д-р Сийка Чернева - директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ-Смолян, представители на двете пациентски сдружения.

Д-р Даниела Дариткова заяви при откриването на кампанията, че целта й е да се повиши информираността на гражданите за хепатит В и С, които дълго протичат безсимптомно.

„Всички трябва да сме ангажирани с идеята да реализираме плановете на Световна здравна организация  и на българското здравеопазване до 2030 г. да елиминираме хепатита. Възможността за елиминация става чрез съвместните усилия и действия, когато правим адекватна превенция и скрининг на заболяването и изследване на повече хора. Тогава, когато гарантираме сигурност на кръвните продукти чрез инвестиция в апаратура, която ранно диагностицира наличието на вирусни частици в кръвта“, каза д-р Дариткова.
Тя съобщи, че здравното министерство се е ангажирало чрез европейски средства да закупи специални апарати за българските трансфузионни центрове, които на най-ранен етап откриват хепатитни вируси.

„Доброто лечение също гарантира елиминация на заболяването. Поради тези причини имаме добри резултати и добри данни от НЗОК за повече от 3000 излекувани пациенти, за които касата плаща лечението на хепатит С и В. Най-важното е обаче там, където можем да правим превенция с ваксинации, да я използваме активно“, подчерта председателят на Здравната комисия към НС.

В България задължителната имунизация за хепатит В е от 1992 г., затова и случайте на този вид хепатит са драстично намалели. За хепатит А също има ваксинация, която е пожелателна, като тук най-важното е да се спазва добра лична хигиена.

Общите предизвикателства за борба с хепатита бяха обсъдени на една регионална конференция в края на юли миналата година, когато България беше домакин под патронажа на българското председателство на ЕС и Комисията по здравеопазване. От там излезе резолюция за общите предизвикателства и възможността за съвместни решения за борбата с хепатит и СПИН в района от Централна и Източна Европа.

„Вярвам, че с приложенията в нормативните документи на тази резолюция ще имаме адекватна борба с хепатита. Благодаря на представителите на община Смолян, областна администрация, Регионалния инспекторат по образование, защото е важно заедно да си подадем ръка, за да може да скъсаме с хепатита“, заяви д-р Дариткова.

Официалното откриване приключи със символично отрязване на вратовръзките и шалчетата в подкрепа на кампанията „Скъсай с хепатита!“

Специално оборудван за целта бус, които е позициониран на площад „Свобода“, има готовност да изследва днес около 300 човека до 16.00 часа.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!