Д-р Даниела Дариткова във Виево: Социалната политика не е само даването на помощи

Д-р Даниела Дариткова във Виево: Социалната политика не е само даването на помощи
„Социалната политика според нашите разбирания не е само даването на социални помощи“- заяви пред жителите на смолянското село Виево д-р Даниела Дариткова – водач в листата на ГЕРБ. В предизборната среща участваха също кандидатите за депутати Марин Захариев, д-р Красимир Събев, Денислав Костов и Димитър Настанлиев.
 

„Ние искаме хората, които са социално слаби и по една или друга причина са встрани, да могат отново да се включат в обществото. Смятаме да продължим процеса на деинституционализация - нещо, което е много застъпено във Виево. Тук има много приемни семейства. И всички виждаме каква полза е за детето, когато се отглежда в семейна среда. Децата в институции са значително изостанали. Семейната среда допринася много за бързото им психомоторно развитие. Този процес ще бъде допълнително финансиран от европейските фондове. Ние трябва да водим сериозна борба срещу изоставянето на децата, но приемната грижа ще замени остарялата форма на детските домове. Това е вариант на инвестиция в ранно детско развитие, която впоследствие ще се върне с много висок дивидент“, обясни д-р Дариткова.
 
 
Тя допълни, че ГЕРБ ще реализира нов тип социална политика – като комплекс от мерки, които насърчават, активизират, допринасят за социално включване и лична реализация на хората. „Ние разбираме социалната политика като партньорство между гражданите, бизнеса и държавата“, добави Дариткова. По думите й грижата за възрастните хора също минава през реализацията на нов проект за социално-здравни грижи в малките села. „Населението застарява, а достъпът до общопрактикуващ лекар не навсякъде е еднакъв. Затова ние ще организираме структура от хора, които посещават възрастните хора у дома, да мерят кръвното налягане, да следят дали човекът си приема хапчетата, как контролират диабета си хората със захарна болест. Това ще доведе до по-редки случаи на усложнения и също може да се изпълни с помощта на европейски инвестиции“, посочи Дариткова.
 

 Основен приоритет на ГЕРБ е да възстанови плащанията по европейските програми, като инструмент за постигането на част от целите на програмата. „Надяваме се и разчитаме на добрата връзка с Европа в лицето на еврокомисаря Кристалина Георгиева, която е вече заместник-председател на ЕК и отговаря за финансите на комисията. Имаме много сериозно лоби и чрез евродепутата Владимир Уручев, който е от Родопите. Имаме изграден солиден капацитет. Това ни гарантира, че заявеното от нас категорично ще се случи“, подчерта водачът в листата на ГЕРБ. Според Дариткова няма нужда да се сменят ръководствата на успешно работещи структури. Тя даде пример с болницата в Смолян, която въпреки че е една от малкото без задължения, чието ръководство бе сменено преди няколко месеца. Маниерът с активно кадруване, на който бяхме свидетели през последната година, категорично трябва да остане назад във времето“, изтъкна Дариткова.
 
Пресцентър ГЕРБ - Смолян
 
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре