Д-р Емилия Апостолова: „Аз съм категорично за ваксинирането, но то трябва да става по медицински показания, а не принудително“

Д-р Емилия Апостолова: „Аз съм категорично за ваксинирането, но то трябва да става по медицински показания, а не принудително“

„С ваксинационния процес не съм много запозната, не се занимавам толкова пряко. Общите ми наблюдения са, че има недостатъчно разбиране от страна на хората защо трябва и защо не трябва, а това е породено от неправилната политика, която имаше спрямо този проблем“. Това каза зам. директорът на МБАЛ – Смолян д-р Емилия Апостолова.  

Според нея груба грешка беше фактът, че процесът започна с ваксиниране на хора от първа, втора и т.н. линии. „Това несъмнено дразнеше хората. Всеки български гражданин има право да вземе решение дали да се ваксинира и кога да се ваксинира. След това доста некатегоричните бяха становища на институциите, на които хората трябва да разчитат – министерството, националния ваксинационния щаб и т.н. – единия ден ще се ваксинира с Астра, на другия няма Астра... Това обърка хората. Категорично трябва да има ваксиниране.

Светът е оцелял, защото ги има ваксините, но това не може да става насила. Освен това тези зелени коридори - не може да се прави ваксина без да се снеме анамнеза на пациента, да му измериш кръвното, да му измериш температурата. Това също отдръпна хората, които са по-интелигентни. Аз съм категорично за ваксинирането, но то трябва да става по медицински показания, тогава когато пациентът наистина има нужда и да не е принудително“, заяви д-р Емилия Апостолова. По думите й в момента има много въпросителни, но в крайна сметка това е медицински въпрос, той не може да бъде нито медиен, нито политически и т.н. „Смятам, че трябва да се работи в тази посока, че институциите трябва да са по-категорични и да има повече официална информация, а не във фейсбук да четем този е умрял, този е оживял. Това отблъсна хората“, категорична беше д-р Апостолова. 

 На всички хора лекарката пожела първо да са много здрави, да се радват на хубавите летни месеци, защото това е най-хубавия сезон. „Много слънце и вяра в доброто, да не се паникьосваме, да не изпадаме в депресивни състояния, нещата не са толкова зле, под контрол са. Хората от област Смолян могат да бъдат спокойни, че нашата болница е в състояние да окаже необходимото, което е за тях“, каза в заключение зам. директорът на МБАЛ – Смолян д-р Емилия Апостолова.  

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре