Сряда, 15 Юли 2020 17:53

Д-р Мими Кубатева /РЗИ – Смолян/: „Хората в инспекцията са изтощени“

Д-р Мими Кубатева /РЗИ – Смолян/: „Хората в инспекцията са изтощени“
|||| |||| ||||

„Когато беше периода на огнището - първо в Доспат и после в Хроновски, изпитвахме голямо натоварване. Благодарение на това, че бяха пренасочени лица от другите структури на РЗИ към противоепидемичния контрол, успяхме да се справим и то своевременно, защото в рамките на 24 часа от диагностициране на позитивните случаи лицата трябва да бъдат карантинирани. Справяме се, макар и трудно“. Това каза директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева. Тя изрази надежда, че оттук насетне няма да се повтарят подобни големи огнища или да се застъпват такива. В противен случай капацитетът на здравната инспекция няма да издържи.

12 са специалистите от Дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ – инспектори, лекари и лаборанти. На разположение са и цялата обща администрация от 10 човека плюс хора от други дирекции, които са натоварени с връчване на предписания за карантина, с попълване на бланки и писане на предписания за всеки един позитивен или контактен. „Да не говоря колко енергия и труд изисква работата с националната информационна система. Почти по 24 часа трябва да има лице, което да я следи. За да са актуални данните, отговорност имат не само служителите на РЗИ, а и всички, които имат отношение към системата – общопрактикуващи лекари, лаборатории, болници, които лекуват такива пациенти. Лабораториите в рамките на 24 часа трябва да внесат резултатите от изследванията, лекарите пък са длъжни да актуализират статуса на  пациенти с Ковид – кога е приет, в какво състояние, как се развива, кога е излекуван. Работата наистина е широкообхватна, обемна и трудна и хората в инспекцията са  изтощени“, каза още д-р Мими Кубатева.

Както сме ви информирали миналата седмица беше сформирана работна група за контрол, с цел да се разпредели контрола според компетентността и на другите институции. „Инспекция по труда, освен текущия контрол, който изпълнява върху работодателите за спазване на трудовото законодателство, ще следи и спазване на противоепидемичните мерки, по този начин ще облекчи дейността на РЗИ. ДАИ ще поеме контрола върху обществения и специализирания транспорт. По същия начин е и с органите на МВР. ОД БАБХ ще поемат контрола по заведенията за обществено хранене и търговските обекти. Целта на тази работна група беше имено да се облекчи и дейността на РЗИ“, каза областният управител Недялко Славов.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!