Четвъртък, 09 Юли 2020 20:22

Д-р Пастармаджиева: "Политическата култура на управляващите в България се характеризира с липса на диалогичност"

Д-р Пастармаджиева: "Политическата култура на управляващите в България  се характеризира с липса на диалогичност"
|||| |||| ||||

„Към настоящия момент няма предпоставки за предсрочни избори. Вярно е, че са на лице много скандали и недоволство в обществото, но те не са с такъв интензитет и с такава сила, която да е достатъчна, за да подаде оставка правителството“. Това каза д-р Даниела Пастармаджиева – преподавател по Политология в ПУ „Паисий Хилендарски“.  

По думите й на политическата сцена се появяват се нови политически субекти, появяват се и нови обстоятелства. „Кризата с Ковид – 19 е едно такива обстоятелство, което, както показват последните социологически проучвания, повиши рейтинга на управляващите. Към настоящия момент, ако гледаме ситуацията, аз не очаквам сериозни размествания. Политическият процес обаче е много динамичен. Политическите играчи си служат с приоми, които не винаги са част от стандартния методи за провеждане на кампания. В зависимост от това, какво ще се случи в следващите месеци до изборите, могат да настъпят и промени, както в полза на управляващите, така и срещу тях. Важно е също и как ще се позиционират новите политически играчи, какви послания ще отправят те. По мое мнение, техните послания, поне за сега, не им носят достатъчно дивиденти, но това може и да се промени“, каза още д-р Пастармаджиева.

Според политологът политическата култура на управляващите в България за жалост все още се характеризира с немалка степен на липса на диалогичност. Политическият опонент се възприема като враг, като неприятел, това нещо се възприема като слабост.  „Политиците ни обаче ще бъдат задължени да развият тази култура на диалогичност, тъй като нашата избирателна система предполага коалиционни правителства. При тази избирателна система почти е невъзможно сформирането на еднопартийно правителство, т.е. макар тази голяма слабост да е налична, се надявам политиците да съумеят да развият тази своя култура, ако искат да завършат целия си мандат“, категорична е Пастармаджиева.

Относно позицията на младите хора спрямо политиката д-р Пастармаджиева посочи, че те се разделят на три групи: в първата са тези, за които тази тема е много далечна, не проявяват никакъв интерес; втората група не биха желали да бъдат част от политиката, защото имат негативна нагласа към нея, разочаровани са от действията на политиците и изявите им в медийната среда; трета група е най-малката. Това са млади хора, които искат да участват в политиката, виждат себе си като някой, който може да допринесе за решаване на проблеми, които са актуални за тях и са целеустремени. „Доминиращата група обаче е първата – тези, които няма никакво отношение към политиката. За жалост недобрата политическа среда оказва влияние и върху хората, които желаят да бъдат съпричастни към нея“, отбеляза д-р Даниела Пастармаджиева.  

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!