Menu
Неделя, 09 Юни 2019 18:13

„Да са благословени влизащите с вяра в храма!“

Публикувана от Прочетена 580 пъти
Летен Тодоровден отпразнува днес църквата в Долно Райково „Св. Теодор Стратилат“. За храмовия празник и почитане паметта на свети великомъченика Теодор божествена св. Литургия отслужи архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. С него служиха също протойерей Живко Желев – председател при църквата „Св. Теодор Стратилат“, иконом Запрян Шиков от храм „Св. великомъченица Неделя“ в Райково – секретар на Архиерейското наместничество. Помощници им бяха иподяконите Николай и Иван. Песнопенията по време на Литургията изпълняваше църковният хор с диригент Златка Маргаритова.
 
Този стародавен храм събира не само райковци. На всеки празник пристигат и богомолци от целия град, а и от съседни селища – да си запалят свещи, да се помолят и благодарят и най-вече да са в единение с Божията благодат и служението на духовниците. Вярващите знаят, че светецът великомъченик Теодор Стратилат помага. Затова се и пее: „С мъжеството на душата си, облякъл се във вярата и взел словото Божие като копие в ръка, победил си врага, Теодоре, превелики сред мъчениците; с тях не преставай да се молиш на Христа Бога за всички нас.“
 
Св. Теодор е роден град Евхаита /Мала Азия/ в края на 3 век, заслужил да бъде назначен за стратилат - военачалник, в Ираклия край Черно море. С добродетелния си живот, мъдрост и храброст бързо станал известен защитник на християнството, започнал да привлича много жители към вярата в Христа и за свето кръщение. Поради това претърпял много мъчения и в началото на 4 век бил посечен с меч при император Линикий.
 
В Житие на светиите на св. Димитрий Ростовски се посочва едно дивно чудо, което се извършило чрез неговата икона. За това чудо свидетелствали Анастасий Синаит и Йоан Дамаскин. „На четири хиляди крачки от Дамаск се намира едно място, което се нарича Карсата. Тук имало църква, построена в чест на свети великомъченик Теодор Стратилат. Когато сарацините завладели това място и се поселили тук, мнозина от тях влизали в църквата и по всякакъв начин я осквернявали. Например вкарвали в нея добитъка си или влизали в църквата с жените и децата си и вършели греховни плътски мерзости. Върху една от стените на тази църква стояло изображение на свети великомъченик Теодор, изрисувано с бои. Веднъж, когато в църквата се събрали много сарацини и разговаряли помежду си, един от тях, като взел лък и стрела, се прицелил и стрелял в образа на светеца. Стрелата се забила в дясното му рамо и оттам потекла кръв, като от жив човек. Като видели това велико чудо, сарацините много се изумили, но не излезли от църквата, а продължавали да живеят в нея и да вършат според своя обичай нечисти неща. В тази църква живеели двадесет сарацини и всеки от тях имал жена и деца. Всички те, скоро след описаното чудо, загинали, бидейки внезапно поразени от люта смърт. А тези сарацини, които живеели извън църквата, останали здрави и невредими. Това чудо Господ извършил, за да изплаши нечестивите сарацини, а на нас, верните, да напомня, че сме длъжни да почитаме светите икони, защото при тях пребивава и чрез тях действа чудодействената благодат на нашия Бог.“
 
На храмовия празник в Долно Райково архиерейският наместник архимандрит Висарион поздрави всички присъстващи и призова Божията любов и Неговата велика милост да бъде над всички тях, над домовете и чадата им. Той благодари на председателя на храма протойерей Живко Желев и на църковното настоятелство за поканата да служат заедно на Летния Тодоровден. Благодари на хористите към църквата с диригент Златка Маргаритова за ангелогласното пеене и им пожела все така да славят и хвалят Бога с песен и молитви към небесата с отворено сърце и отворена душа. Честит и благословен да бъде празникът, пожела той.
 
По традиция бе раздаден осветен обяд.
 
Росица Примовска
 
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!