Menu
Вторник, 14 Август 2018 17:35

„ДА СЕ ЗАВЪРНЕШ“ - ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС НА ДИМИТЪР ДОБРЕВ ОТКРИВА КДК

Публикувана от Прочетена 1890 пъти

Пловдивският художник е носител на приза „Рицар на четката 2016“

Клубът на дейците на културата открива поредната самостоятелна изложба живопис на Димитър Добрев на 15 август 2018 г., от 18 часа в зала „Петър Стайков“ на бул. „България“ № 43. Петнайстата си самостоятелна колекция авторът е именувал „Да се завърнеш“, за да подчертае своето трайно чувство на възхищение към Смолян и Родопите. Петдесет платна – пейзажи, натюрморти, комини, стари родопски къщи, петли и пр. изпълват сбирката на изградилия се в Смолян художник през 70-те и 80-те години на миналия век.
Добрев е роден на 5 април 1948 г. в Пловдив. По-голямата част от биографията му е свързана с Родопите. Повече от 20 години работи като художник в системата на Държавното предприятие „Българска фотография“ - Смолян. Между 1972 и 1993 г. участва в създаването на музейни експозиции, фотодокументални изложби, пространствени оформления из цялото Среднородопие. Пак през този период, като член на Групата на художниците, се включва във всички окръжни и национални изложби. От 1976-а до 2017 г.Д. Добрев е представил 12 свои колекции в Смолян, Пловдив, Стара Загора, Брюксел. Негови творби са притежание на частни и обществени галерии в България, Сърбия, Италия, Германия, Канада... Той е носител на приза „Рицар на четката 2016“.
“Дълги години работих в Смолян и бях очарован от всичко свързано с Родопите, споделя художникът. Така се започна и до днес продължавам да изобразявам магията на планината. Топлия уют на българските села и може би най-силно Родопите са моята слабост. Един живот не стига да нарисуваш тази планина. Сърцето ти остава в нея. За мен е изключително важно българщината да не напуска платната ми. Пейзажите, старите къщи, църквите, натюрмортите са неразделна, част от моето творчество. С тях напомням на хората за красотата на родината ни и им помагам още повече да я обикнат.”
Изложбата ще остане на вниманието на жителите и гостите на Смолян до 31 август т.г.
Заповядайте!

КЛУБ НА ДЕЙЦИТЕ НА КУЛУТАРА – СМОЛЯН

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!