Menu
Петък, 14 Октомври 2016 19:12

Дългогодишният майстор-шивач бай Сюлейман: Не ми тежи много работата, но вече нямам клиенти

Публикувана от Прочетена 2723 пъти
Сюлейман Мюмюн Юсеин Сюлейман Мюмюн Юсеин снимка: Гюнер ШЮКРИ
91- годишният Сюлейман Мюмюн Юсеин от кирковското село Фотиново е най-възрастният действащ шивач в областта. Ателието му се намира до местната джамия. „Самоук шивач съм от 1944 година. Баща ми купил ръчна шевна машина от Гюмюрджина (Комотини) Всичко научих сам покрай него. Не съм карал и курсове. Сега мога да вдявам и конец в иглата без очила”, споделя бай Сюлейман. Той живее в близкото село Кърчевско и десетилетия е идвал във Фотиново пеша. Прибирал се е също пеша „Сега вече съм на преклонна възраст и пътувам с колата на комшията”, уточнява бай Сюлейман.
„За да бъдеш добър шивач трябва да имаш практика. Не ми тежи много работата, но вече нямам клиенти. Намаляха поръчките и тази професия вече не е доходоносна. Хората вече купуват готови дрехи или дрехи втора употреба. Идват само за поправки”, споделя родопчанинът. Шил е костюми на кметове, директори на училища, председатели на стопанства и кооперации. Поръчки е получавал от учители, лекари, зъболекари, медицински сестри, инженери. При него на практика са били много ученици от Хасково и Кърджали, които учат в шивашки училища, но нито един от тях  в момента не работи като шивач.
Сюлейман Мюмюн Юсеин е роден през 1926 година в многодетно семейство в Кърчовско. На 18 години се жени. Със съпругата си Айше, починала преди две години, са били сплотено семейство и са отглеждали с голяма любов и всеотдайност своите наследници. Има две дъщери, двама сина и 14 внуци и правнуци.
През 1947 година бай Сюлейман отива войник в Белене. От там го пращат в шивашко-обущарската военна фабрика в Габрово, където изкарва 18 месеца. През 1955 година започва работа като кърпач на дрехите на децата от Дома за сираци във Фотиново. След закриването на Дома през 1960 година започва да шие на частно с патент. През 1964 година започва работа към Трудово-производителната кооперация в Момчилград. Работил е и към Потребителната кооперация във Фотиново.
На въпрос да сподели тайната на своето дълголетие бай Сюлейман заяви, че се крие във всекидневното му занимание с любимата професия – шивачеството и благоприятната природна среда. „Храня се умерено с повече зеленчуци, плодове и млечни произведения и по-малко месо. Страстен пушач съм, но не употребявам алкохол. Избягвам тревогите. За мен шумът и градската среда са непознати”, допълва той.
 
Гюнер ШЮКРИ
 
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!