Menu
Сряда, 16 Януари 2019 15:31

Данните на РЗИ - Смолян сочат завишена заболяемост от грип и ОРЗ, но все още стойностите не са епидемични.

Публикувана от Прочетена 1542 пъти

       В периода 07.01.2019 г. до 13.01.2019 г. в РЗИ – Смолян са регистрирани 50  случая на остри респираторни заболявания ( при 34 за предходната седмица )  в следните възрастови групи:

  • 14 случая във възрастовата група от 0 до 4 години;
  • 20 случая във възрастовата група от 5 до 14 години;
  • 1 случай във възрастовата група от 15 до 29 години;
  • 13 случая във възрастовата група от 30 до 64 години;
  • 2 случая във възрастовата група над 65 години .

Заболяемостта  е  178,83 на 10 000.

Във връзка с увеличаващата се заболяемост, вчера ( 15.01.2019 г.) РЗИ – Смолян свика заседание на Регионалния щаб за борба с грип и ОРЗ с участието на представители от: ЦСМП - Смолян, МБАЛ – Смолян, РУО - Смолян, Община Смолян и Областна администрация – Смолян. След оценка на регистрираната заболяемост се взе решение  за предприемане на съответните противоепидемични мерки. Не се обявява грипна епидемия, тъй като стойностите са предепидемични, а за нашия регион епидемия от грип и ОРЗ се обявява при заболяемост 220 на 10 000 души.

 РЗИ – Смолян активно следи динамиката в заболяемостта от грип и ОРЗ и при  при достигане на епидемични стойности ще информира обществеността своевременно.

Грипът е заболяване, започващо внезапно с висока температура, отпадналост, болки в мускулите, главоболие. След това могат да се появят хрема и суха кашлица.

Препоръчва се на гражданите да избягват контакт с болни лица, местата с много хора и масовите мероприятия, да спазват добра лична хигиена, да се пазят от простуди и да приемат общоукрепващи средства. При първи симптоми на грип да търсят веднага личния си лекар и в никакъв случай да не предприемат самолечение.

ПРЕСЦЕНТЪР РЗИ - СМОЛЯН

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!