Държавите членки трябва незабавно да спрат продажбата на паспорти на ЕС, изискват евродепутатите

Държавите членки трябва незабавно да спрат продажбата на паспорти на ЕС, изискват евродепутатите

Не може да се търгува с европейското гражданство като стока, според мнозинството от говорителите и искат да се сложи край на схемите за „златни паспорти“, които се прилагат в някои държави членки.

По време на дебат в пленарна зала с комисаря за правосъдието Дидие Рейндерс, членовете на ЕП подчертаха присъщите рискове, които тези програми пораждат, а именно изпирането на пари, данъчните измами и корупцията. Те настояха, че Европа не трябва да има „ускорен вход за престъпниците“.

Евродепутатите подчертаха, че предоставянето на гражданство на ЕС на граждани от трети държави без подходящи проверки и прозрачност има отрицателни последици в други държави членки, като подкопава взаимното доверие и общите ценности.

Няколко участници в дебата се позоваха на неотдавнашния скандал в Кипър, в който високопоставени длъжностни лица - включително председателят на националния парламент - бяха записани тайно как предлагат помощ на фиктивен китайски изпълнителен орган с криминално досие за получаването на кипърски паспорт чрез националната схема „гражданство срещу инвестиции“. Те също така отбелязват решението на Комисията за започване на производства за установяване на неизпълнение на задължения срещу Кипър и Малта, въпреки че някои се оплакаха, че е отнело твърде много време за предприемане на действия.

Някои евродепутати отбелязаха, че делът на приходите от тези програми е значителен за държави като Кипър, докато много от тях заявиха, че ценностите и правата на ЕС не са за продан.

Кипър, Малта и България са трите страни от ЕС, в които е възможно да се получи гражданство в замяна на инвестиция, т.нар. „златни паспорти“. 19 държави от ЕС изпълняват програми за „пребиваване чрез инвестиции“, известни като „златни визи“.

През януари 2019 г. Европейската комисия създаде експертна група с представители на всички държави членки на ЕС, която да разработи общи стандарти и насоки по тези въпроси. След четири заседания миналата година групата още не е заседавала през 2020 г.

Пресслужба на Европейски парламент в България

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре