Давид Сасоли бе избран с 345 гласа за нов председател на Европейския парламент

Давид Сасоли бе избран  с 345 гласа за нов председател на Европейския парламент
На 3 юли т.г. евродепутатите избраха Давид Сасоли (С&Д, Италия) за председател на Европейския парламент с 345 гласа от 667 валидни бюлетини, във втори тур.
 
Давид Сасоли е роден във Флоренция на 30 май 1956 г. Като италиански евродепутат от 2009 г. насам, той беше избран от листата на Демократичната партия в Централна Италия през май 2019 г. за трети мандат. Той ще ръководи Парламента до януари 2022 г.
 
В краткото си обръщение към Европейския парламент в Страсбург непосредствено след гласуването председателят Сасоли благодари на евродепутатите за оказаното му доверие. Отбеляза, че „през последните месеци, прекалено много хора подклаждаха разделение и конфликти, които считахме за тъжен спомен от миналото ни. Вместо това, гражданите показаха, че още вярват в този невероятен проект - единствения, който предлага решения на глобалните предизвикателства пред нас“.
 
„Трябва да имаме силата да възобновим процеса на интеграция, да променим ЕС, така че да можем да отговорим по-силно на нуждите на нашите граждани и да дадем истински решения на техните опасения, на нарастващото им чувство на обърканост“.
 
Давид Сасоли също подчерта приоритетите на Парламента през следващите няколко години: „Свидетели сме на важни трансформации: младежката безработица, миграцията, климатичните изменения, дигиталната революция, новият световен баланс са само някои от тях, които се нуждаят от нови идеи и смелост“.
 
Информационно бюро на Европейския парламент в България
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре