Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Вторник, 06 Октомври 2015

Дебат за Срещата на върха на ЕС и хуманитарното положение на бежанците

Публикувана от
Дебат за Срещата на върха на ЕС и хуманитарното положение на бежанците
   
Кризата с бежанците, начинът тя да бъде преодоляна и мерките, договорени от държавните и правителствените ръководители по време на Неформалното заседание на Европейския съвет на 23 септември, ще бъдат обсъдени с Председателя на Европейския съвет Доналд Туск и Председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във вторник  /днес/ от 10 часа българско време. Членовете на ЕП ще проведат отделен дебат за хуманитарното положение на бежанците в ЕС и съседните страни, който също ще се състои във вторник сутрин.
Можете да гледате пленарните дискусии чрез EPLiveи EbS+.
В своя Резолюция относно миграцията и бежанците в Европа от 10 септември Парламентът призова за промени в Дъблинските правила, които определят коя страна трябва да разгледа молбата за убежище, хуманитарни визи и обща стратегия за хуманитарна помощ в световен мащаб, както и други мерки.
По време на Срещата на върха на 23 септември лидерите на ЕС обсъдиха как да отговорят на спешните нужди на бежанците, включително чрез предоставянето на допълнителни един милиард евро за Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) и Световната програма по прехраната, както и увеличаване на средствата, които ЕС отпуска в помощ на Ливан, Йордания и Турция. Те решиха също така да засилят диалога с Турция с цел задълбочаване на сътрудничеството за намаляване и управление на миграционния поток, като този процес ще започне с посещението на турския президент Ердоган на 5 октомври в Брюксел.
Други въпроси, обсъдени на Срещата на върха, включваха и мерки като засилване на контрола по външните граници на ЕС и идентификацията, регистрацията и взимането на отпечатъци от пръстите на мигрантите в „горещи точки“.
Темата за миграцията ще бъде силно засегната и по време на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 и 9 октомври, както и на следващата Европейска среща на върха на 15 и 16 октомври.
 
"Европа Директно" - Смолян, по информация на ЕП
 
Прочетена 1912 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!