Дебютна изложба представи диригентът Реджеп Якъбов

Връчване на албуми от Ефтима Петкова

Младият творец Реджеп Якъбов ни изненада с уменията си в областта на живописта и музиката. Той представи първата си самостоятелна изложба в НЧ”Балкански просветител-1871” в смолянския квартал Райково, на 18 април. Експозицията се състои от 12 картини, обединени под надслов „Изкуството – израз на духа”. Събитието бе организирано необичайно - всяка творба бе „илюстрирана”с музикални изпълнения от Реджеп, брат му Емрах и  приятели.В този вълнуващ момент 22-годишният автор сподели:”Изложбата я свързах с музиката, защото двете изкуства са близки и вие ще усетите това, което искам да ви кажа.И допълни, че в своите картини се стреми да изрази  послание, което да развълнува хората.

DSCN6743.JPG

Реджеп на пианото

Реджеп е роден в с. Борино, в семейство, което цени изкуството. Той  завършва Професионалната гимназия за приложни изкуства в Смолян, специалност Рекламна графика. В момента  е студент в Националната музикална академия „”Проф. Панчо Владигеров” и се обучава в специалността Оперно и симфонично дирижиране. По думите му има слабост към ударните инструменти, пианото, китарата, тамбурата. Макар че е едва във втори курс,  вече дирижира  академичния оркестър на НМА.

Също така, заедно с приятели са сформирали група, с която изпълняват авторски песни и се изявяват на различни сцени.

Присъстващите бяха очаровани от таланта и артистичността на младия творец, който получи искрени похвали.  Поздравителен адрес от името на ПГПИ  прочете преподавателката Захаринка Куцева.

Ето част от него: „Реджеп не е егоистичен и самовлюбен художник, той има таланта да бъде духовен водач и учител, ако му се доверим. И ако до 2015 година ние от Художествената гимназия в Смолян сме били негови учители, то днес той е готов да застане до нас със самочувствието на достоен събеседник и партньор, който владее изразните средства на живописта, музиката и словото.”

DSCN6730.JPG

Реджеп и приятели – Емрах,Неда Глухова,Константин Кучев -цигулка 

Поздравителен адрес поднесе и председателят на читалището Христо Вакев, а Ефтима Петкова – Директор на дирекция „Международни  проекти,програми и обществени дейности“ в Община Смолян изрази своето задоволство от вливането на млади и талантливи хора в читалищната дейност и показване на опитност при спечелен проект  и реализирането му.

Това е четвъртата и последна самостоятелна изложба, подкрепена по програма Дебюти и финансирана от Национален фонд „Култура”, заяви ръководителката на проекта Цонка Митова. Тя благодари на всички, оказали подкрепа за реализирането му и най-вече на 4-мата млади автори – Ангел Кубатев, Виктория Ризова, Емрах и Реджеп Якъбови.

Сийка КЕТЕВА

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре