Ден на отворените врати и безплатни посещения в смолянския планетариум в неделя

Планетариум - Смолян
В неделя неделя - 23 март отбелязваме Международния ден на планетариумите. По този повод Планетариум - Смолян обявява в неделя Ден на отворените врати. Всички посещения в този ден ще бъдат безплатни. Програмите са в обичайните часове, съобщиха от Планетариума.
Във фоайето на планетариума са експонирани две тематични изложби. Едната е за важни, в астрономически аспект, годишнини през 2014 г. - 450 години от рождението на Галилео Галилей, 80 г. от рождението на първия в света космонавт Юрий Гагарин, 35 г. от полета на Георги Иванов и 45 години от полета на Аполо 11 и първия човек на Луната.
Втората изложба е наречена "Планетариумите по света". Повече от 40 цветни фотоси показват планетариуми от целия свят. В галерията можете да видите малка част от тези снимки - планетариуми с модерни, впечатляващи архитектурни решения, но също така и класически сгради, съхранили в себе си традициите и културата на различните страни.
Международния ден на планетариумите се чества от 1995 г., в по-близката неделя до пролетното равноденствие. Идеята е на италиански планетариум, а целта на инициативата е да се популяризират планетариумите и тяхната дейност.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре