Menu
Сряда, 21 Февруари 2018 08:03

Десетки чужденци „запълват дупките“ на туристическия бранш в Пампорово

Публикувана от Прочетена 1246 пъти
Пампорово Пампорово Снимката е илюстративна

Десетки чужденци работят като сервитьори, камериерки и бармани в курорта Пампорово, заради липса на родни кадри. Общо 28 чуждестранни работници, предимно от Украйна, са наети в хотели в Пампорово през зимния сезон, по информация на Инспекцията по труда в Смолян. Поради липса на достатъчно кадри, хотелиерите в курорта са принудени да сключват сезонни договори с чужденци,коментират от Регионалната туристическа асоциация „Родопи” в Смолян.

Недостигът на квалифицирани кадри се превръща в сериозен проблем и в планинските курорти, според председателят на РТА „Родопи” и заместник-кмет на Чепеларе Пантелей Мемцов. Чуждестранните кадри попълват свободните места главно за ол-инклузив обслужване, където липсата на професионален опит и недостатъчното владеене на езика могат да бъдат пренебрегнати. Кадровият проблем в туризма е свързан както с недостига, така и с нивото на кадрите в хотелите, обясняват хотелиери. Най-търсените напоследък професии в планинските хотели са готвачи и сервитьори. Повишеното търсене на опитни специалисти довежда през последните години и до постепенно увеличение на заплатите за хотелския персонал, твърдят управители на заведения в Пампорово.

Кадрите от чужбина работят и за далеч по-малко пари от местните и това е една и от основните причини, заради която се наемат от местният бизнес, твърдят работници от бранша.

От сега пък е започнал подбор на персонал и за родното Черноморие, като собственици на хотели и заведения „атакуват“ с добри предложения наетите в курорта Пампорово за предстоящия летен сезон, като за добри готвачи се предлагали заплати от по няколко хиляди лева.

Източник: dariknews.bg

 

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!