Menu
Сряда, 31 Октомври 2018 20:30

Децата от Дунево казаха „Не на Хелоуин“

Публикувана от Прочетена 931 пъти

С народни носии тази вечер те обиколиха селото

Облечени в народни носии, водени от звука на родопската каба гайда, децата от село Дунево казаха „Не на Хелоуин“. Тази вечер, вместо да наблегнат на тиквите и страшните костюми, те показаха, че българският дух е жив и ще пребъде. Подрастващите от смолянското село се събраха, за да почетат чисто българският Ден на народните будители. „Сами го решихме, организирахме се, намерихме народни носии и решихме да се противопоставим на западните традиции и да почетем нашите – българските“, каза шестокласничката Анна –Мария Искилиева.

ДУНЕВО 3.jpg

Децата са посетили първо домът на кметицата на Дунево Кина Маринова. Тя се зарадвала изключително много, почерпила ги е от своя страна и тръгнала с тях през селото. Така от къща на къща приветствали хората, черпили ги с бонбони и раздавали листовки с надпис: “Да кажем НЕ на Хелоуин”. Преди да тръгнеш към чужда цивилизация, опознай и обикни своята. Бъди космополит, но преди това остани българин. Подражавай на Запада без да забравяш за своето минало. Вместо с костюми и маски, отпразнувай 31 октомври облечен в традиционна българска народна носия. Слей се и със следващия празник-Деня на народните будители(01.11.18г.).

ДУНЕВО 2.jpg

Накрая, на площада в селото, заедно с други хора, които ги последвали, се хванали на кръшно родопско хоро.

Децата изказаха своите благодарности на всички, които им помогнали да създадат незабравими спомени и специално на г-жа Ескеджиева.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!