Menu
Понеделник, 20 Август 2018 12:01

Детски лагер без мобилни телефони, селфи или Wi-Fi организират в Родопите

Публикувана от Прочетена 2493 пъти
Снимката е илюстративна Снимката е илюстративна

Детски лагер без мобилни телефони, селфи или Wi-Fi са едни от най-търсените и популярни в Родопите през това лято, според Снежана Орлова, планински водач и преподавател по туризъм в Смолян. Лагерите включват елементи на оцеляване в планината, а малчуганите прекарват дните в планината без мобилни телефони, лишавайки се от селфита и възможностите за дигитално общуване.

Комуникацията с родителите е позволена с телефонни разговори само вечер. В лагера децата получават важни уроци как да се ориентират и оцеляват в гората, опознават в действителност местата и приключенията, които са виждали от мониторите.

Лагерниците, които са на възраст между 8 и 12-годишна възраст се учат реално как да се ориентират по дърветата и други знаци в природата, да си намерят вода и храна, къде да изберат място за палатка. В дните за оцеляване се предвиждат и нощувки в палатка под звездите. Придвижване на групи в планината, разпознаване на гъби, оказване на първа помощ, предпазване при гръмотевична буря са част от уроците по време на летуването.

Обикновено в лагера се събират деца от цялата страна, които не се познават и това допълнително превръща пребиваването в приключение, допълва Снежана Орлова. Родителите подкрепят условието децата да се откъснат от мобилните устройства, към които учениците вече се пристрастяват. Телефоните се дават само за 30 минути след вечеря. Селфитата също са забравени, а снимките за спомен се правят само от планинските водачи.

Лагерниците пишат в дневници,вместо чат, за да се опитат да изразят чувствата и впечатленията си без емотикони, а само с думи. 

Източник: dariknews.bg

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!