Menu
Вторник, 16 Октомври 2018 20:03

Девин ще посрещне архимандрит Висарион  в деня на св. Йоан Рилски Чудотворец

Публикувана от Прочетена 1202 пъти

    На празника на храм „Св. Йоан Рилски“ в Девин /19 октомври, петък/ архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще възглави божествената света Литургия от 9 часа. Заедно с него ще служат председателят на храма протойерей Тодор Веселинов и свещеници от Смолян.

     Най-почитаният български светец и наш небесния закрилник св. Йоан Рилски Чудотворец е роден в село Скрино, Руен планина, Кюстендилско, вероятно през 876 г.  Умира на 18 август 946 г. Великият отшелник и основателят на монашеството у нас е наречен земен ангел и небесен  жител. За почитане на светеца Църквата е отредила три празника – на 18 август за неговото успение, на 1 юли за връщането на неговите мощи в Рилския манастир през 1469 г.,  а 19 октомври  е посветен на пренасянето на мощите на светеца от Средец във Велико Търново през 1195 г.

     Ето какво се посочва за това пренасяне на мощите му  в Житието на светеца , написано от патриарх Евтимий Търновски : „Когато благоволи Бог да възобнови българската държава и да въздигне падналата скиния /в преносно значение храм/, която беше рухнала под византийското насилие, възстанови българското царство при благочестивия цар Асен, който беше наречен в светото кръщение Иван. Като развя българското знаме, той укрепи добре всички разсипани български градове, а рухналите обнови, и като препаса оръжие против гръцкото царство, покоряваше околните страни, градове и села. Като дойде до Средец и покори и него, той чу за безчислените и преславни чудеса на преподобния и затова веднага се отправи към неговата честна църква, благоговейно целуна неговите мощи и му се струваше, че е намерил някакво многоценно съкровище. Изпълнен с много радост и духовно веселие, той се посъветва и реши да ги пренесе в престолния си град Търново за по-голяма чест и утвърждение на своето царство.“

    В навечерието на храмовия празник в Девин /четвъртък/ енорийският свещеник Тодор Веселинов ще отслужи празнична Вечерня. Храмът е от 1937 г.

     Нека заедно за почетем в петък най-големия български светец, покровител на българския народ и наш небесен закрилник всякога!

Архиерейско наместничество - Смолян

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!