Неделя, 19 Февруари 2012 00:40

Днес е Неделя Месопустна

Неделя Месопустна (Месни заговезни) е православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден. От този ден до Великден християните престават да ядат месо. Подготвяйки вярващите за изпитанието на строгия пост обаче църквата позволява през следващата седмица да се консумира мляко и всичко, произведено от него. Вечерта на месни заговезни в семеен кръг се слага трапеза с месни ястия - обикновено кокошка, и се заговява месо. От Месни Заговезни започва 40 дневния Великденски пост.
По християнски обичай през дните от месни до Сирни заговезни по-младите посещават домовете на по-възрастните - родители, кръстници, роднини, близки и тия, от които се чувстват задължени да поискат прошка по случай неделя на опрощението. През настъпващата седмица вярващите се подготвят за Великия пост, като слагат на трапезата си млечни продукти. В сряда и в петък през тази седмица е разрешено да се консумира рибна храна.
На 26 февруари - следващата неделя е Сирни заговезни, т.е. последният ден преди Великия пост, в който може да се ядат млечни храни. Тогава става окончателното заговяване и се извършва взаимното опрощение.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!