Днес е Неделя Месопустна

Неделя Месопустна (Месни заговезни) е православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден. От този ден до Великден християните престават да ядат месо. Подготвяйки вярващите за изпитанието на строгия пост обаче църквата позволява през следващата седмица да се консумира мляко и всичко, произведено от него. Вечерта на месни заговезни в семеен кръг се слага трапеза с месни ястия - обикновено кокошка, и се заговява месо. От Месни Заговезни започва 40 дневния Великденски пост.
По християнски обичай през дните от месни до Сирни заговезни по-младите посещават домовете на по-възрастните - родители, кръстници, роднини, близки и тия, от които се чувстват задължени да поискат прошка по случай неделя на опрощението. През настъпващата седмица вярващите се подготвят за Великия пост, като слагат на трапезата си млечни продукти. В сряда и в петък през тази седмица е разрешено да се консумира рибна храна.
На 26 февруари - следващата неделя е Сирни заговезни, т.е. последният ден преди Великия пост, в който може да се ядат млечни храни. Тогава става окончателното заговяване и се извършва взаимното опрощение.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре