Днес от Министерството на здравеопазването са доставени четири респиратора за лечебните заведения в Смолянска област

|||| |||| ||||
Днес от Министерството на здравеопазването са доставени четири респиратора за лечебните заведения в Смолянска област

Днес от Министерството на здравеопазването са доставени четири респиратора за лечебните заведения в Смолянска област

Публикувана от / Архив новини / Вторник, 01 Декември 2020 22:53

„От началото на извънредното положение, към вчерашна дата, 30 ноември, общият брой на установените случаи с коранавирус на територията на област Смолян е 1545, от които излекуваните са 1101, а починалите – 118. Към момента активните са 326, като новоустановените през последната седмица са 118.“, по време на днешния он-лайн брифинг, областният управител Недялко Славов представи актуалната информация за разпространението на COVID-19 в област Смолян, като обърна внимание, че за четвърта поредна седмица се бележи намаление на броя новоустановени случаи.

„От всички активни 326 случая към 30 ноември на домашно лечение са 231, а 95 пациента са хоспитализирани – в МБАЛ-Смолян – 58, в МБАЛ-Девин – 16, в МБАЛ-Мадан – 11, в МБАЛ-Златоград – 4 и 6-ма се лекуват в лечебни заведения извън територията на областта. Ежеседмичният анализ за разпространение на заразата по области показва, че по общ брой случаи област Смолян вече е на 25 място, като с по-малко са само областите Ловеч, Кърджали и Видин. По брой случаи, съотнесени към броя на населението, се нареждаме на 18 място, с 1 на 67 души. Въпреки забавяне на темповете на разпространение в Смолянска област, все още оставаме в Червената зона.“, допълни Славов.

Директорът на РЗИ-Смолян, д-р Мими Кубатева каза, че във връзка с показателя за 14-дневната заболяемост отчитаме спад, като за последната седмица (241,5 на 100 хил.) е много под средната за страната (637,45 на 100 хил.). „След Кърджали, се нареждаме като област с най-ниска заболяемост през последните 14 дни. За съжаление, стойностите на показателя за 14-дневна смъртност в областта ни остава висок – 27 при 23,85 среден за страната. Оставаме в Червената зона с висок риск и се надяваме спазването на по-строгите противоепидемични мерки да доведе до подобряване на показателите.“

Д-р Кубатева уточни пред медиите предприетите мерки относно превенцията за разпространение на COVID-19 в домовете за възрастни хора на територията на област Смолян, в които се предоставят социални услуги и са определени като места с повишен риск. „Съгласно писма от Министерството на здравеопазването, РЗИ-Смолян провежда скринингови изследвания на персонала и потребителите във всички 5 социални структури на територията на областта – трите домове във Фатово, Ровина и Петково и двата центъра за настаняване от семеен тип в Мадан и Неделино. Обхванати са: през месец юни 455 лица, през периода август-септември – 437, октомври – 417 и през месец ноември – 418. Общо са направени 1727 бързи теста за наличие на антитела. При хората с положителен резултат са взети проби за PCR-тест. За периода август-септември са установени 7 лица с антитела без наличие на позитивни PCR-тестове. През месец октомври 6-ма са с антитела, като след извършените PCR-изследвания един служител от дома в село Ровина е показал положителен резултат. През месец ноември 48 от изследвания персонал – 24-ма от Фатово и 24-ма от Петково, са дали положителни резултати за наличие на антитела, а от потребителите в двата дома – общо 73 са дали положителен резултат за антитела – 16 от дома във Фатово и 57 от Петково. След направени PCR-тестове трима социални работници и един потребител от село Фатово, един служител санитар и трима потребители в дома в село Петково, са с позитивен резултат.“, д-р Кубатева уточни, че след установяване на положителни резултати е проведено епидемиологично проучване, заразените лица са изолирани и лекувани от личен лекар.

„Считам, че с проведените изследвания успяхме да сведем до минимум разпространението на заразата в петте социални структури.“, добави директорът на РЗИ-Смолян, като обърна внимание, че смъртността в социалните домове на територията на област Смолян не се е повишила в следствие на пандемията, предизвикана от COVID-19.

„Към днешна дата в МБАЛ-Смолян се лекуват 68 пациента с доказанCOVID-19, от които 6-ма са на интензивно лечение. Работим спокойно на този етап и имаме възможности да окажем лечение на всеки, който се нуждае.“, каза директорът на областната болница д-р Марин Даракчиев.

„Лабораторията за PCR-тестове работи на пълни обороти, изследваме както пациенти на болницата, така и пациенти, насочени от РЗИ с бланка № 4А. Предстои да сключим договор с РЗОК за извършване на изследвания на пациенти с направления от общопрактикуващите лекари.“, допълни д-р Даракчиев.

„Днес по график в нашата област от Министерството на здравеопазването ще бъдат доставени респиратори за болниците в Девин, в Смолян и в Мадан, като се очаква в областната болница да се доставят 2 респиратора, а в общинските болници в Мадан и Девин по един.“, информира д-р Кубатева.

Д-р Даракчиев също потвърди, че държавата откликва своевременно на потребностите на лечебните заведения, във връзка с усложнената ситуация, предизвикана от пандемията с COVID-19. „Всеки месец в областната болница в Смолян почти 200 човека, или около 50% от персонала, получават допълнително възнаграждение върху заплатите си в размер на 1000 лева за положени грижи за пациенти с COVID-19.“

Директорът на МБАЛ-Смолян каза, че едва преди три седмици е дадена заявката за респираторите, които се доставят днес от Министерството на здравеопазването. Болниците също така получават от държавата лични предпазни средства и част от медикаментите за лечение на пациенти с коронавирус. „Конкретно за финансирането на болниците, получаваме минимум 85% от реализирания през миналата година бюджет.“, каза д-р Даракчиев, обръщайки внимание, че поради спирането на плановите операции и отдръпването на пациенти с други, различни от COVID-19 заболявания, болницата е с намалени приходи.

Във връзка с предстоящия зимен сезон, областният управител Недялко Славов информира медиите, че през изминалата седмица е провел среща с представители на Пампорово АД, РЗИ-Смолян, както и кметовете на общините Чепеларе и Смолян, на която са съгласувани действията за настоящия зимен сезон. „Създадена е организация при констатиране или съмнителни случаи на туристи, които са с COVID-19, да бъдат диагностицирани и при необходимост лекувани в МБАЛ-Смолян. Не се предвижда засега да се обособяват сгради в курорта за изолиране на заразени туристи. За сметка на хотелите са осигурени медикаменти, медицинско и битово обслужване. Туристическите обекти се подготвят за работа при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Подадената ни информация сочи, че резервациите са предимно от български туристи. Към момента има организация сезона да започне нормално.“, каза в заключение Славов.

Вашият FACEBOOK коментар ...

Популярни обяви

Проблясъци

  Ако децата отиват на училище официални и носят цветя, то скоро ще трябва да се прекопават картофите.  

НАЙ - ЧЕТЕНО

Д-р Емилия Апостолова: „Напълно съм убедена, че чрез ваксинирането ще успеем да си върнем живота“

08-01-2021

Д-р Емилия Апостолова: „Напълно съм убедена, че чрез ваксинирането ще успеем да си върнем живота“

Д-р Емилия Апостолова – зам. директор по медицинските въпроси в МБАЛ – Смолян и началник...

Ски зоната в Пампорово е затворена заради неблагоприятни метеорологични условия

11-01-2021

Ски зоната в Пампорово е затворена заради неблагоприятни метеорологични условия

Ски зоната в Пампорово днес е затворена заради неблагоприятни метеорологични услови, съобщиха от "Пампорово" АД.   В...

170 млн. лв. постъпления в НАП Смолян за 2020 г.

07-01-2021

170 млн. лв. постъпления в НАП Смолян за 2020 г.

Близо 170 милиона лева са постъпленията в офиса на НАП в Смолян за приходите през...

Please publish modules in offcanvas position.