Днес решават съдбата на Антоний, цялата околия се вдигна в подкрепа на оставането му в Смолянско

Около 1000 смолянчаниса се подписали под петиция епископ Антоний да остане в Смолян. За няколко дни цялата околия се вдигна в защита на владиката си. Инициативен комитет и църковни настоятели започнаха подписка. С писмо до Светия Синод и Патриарх Максим Областният съвет на БЧК в Смолян поиска да се преразгледа взетото на 25 юни решение

епископът да стане ректор на Духовната семинария в Пловдив.
Вчера и Общински съвет Смолян прие Обръщение до Светия Синод за необходимостта от оставането на духовника на служение в околията. Обръщението е внесено в Синода от общинския съветник Коста Начев и църковния настоятел Петко Аврамов. "Изразяваме силно безпокойство от възможността епископ Антоний да преустанови служението си в Смолян", се посочва в писмото. "Назначаването му за ректор на Пловдивската духовна семинария ще попречи за изпълнение на възложената му мисия за укрепване и разширяване на християнството и неговите ценности", смятат съветниците. "Приемането на църковните дела от  висш църковен служител изигра изключителна роля за запазване на духовността в целия регион. Епископ Антоний е канен, участва и е начело на всички събития и форуми от обществения, културния и духовния живот в областта", твърдят съветниците и правят извод до Патриарх Максим: „Хората го подкрепят и обичат. За една година служба епископ Антоний утвърди град Смолян като втори духовен център в Пловдивска митрополия.”
"Още в стъпването си на служение в Смолян епископ Антоний потърси контакти с институцията ни и с всички структури на доброволците. Запозна се със социалните и превантивните ни програми и заработихме заедно", посочват пък в писмото си от БЧК. "Планирани бяха съвместни инициативи със създадения от епископа и ктиторското семейство Баткови на храм „СВ. Висарион Смоленски” Младежки православен център „Чисти сърца”. Заедно за Коледа и Великден бяха организирани хранителни банки за крайно нуждаещи се и болни хора от Смолян и общината. Младите червеноскръстци заедно с децата от  центъра  „Чисти сърца” организираха и проведоха в Смолян  световни дни за превенция на риска сред младите хора – борба срещу СПИН и наркоманията, кръводарителска акция за Цветница с помощта на храмовете в Смолян, Девин, Златоград, Чепеларе и  Неделино.  В касички  събираха  средства за тежко болни. За Великден боядисваха яйца пред храм „Св. Висарион” заедно с минаващите граждани, а после ги раздадоха в пакети с хранителни продукти на лежащо болни хора и деца сираци  от общината. Епископ Антоний промени представата на младите хора за църквата и нейните водачи с личното си присъствие на всички прояви и с високото си служение. Той стана пример за подражание на вяра към Бога, на разбирателство между хората и чистота в отношенията”, посочват червенокръстците.  
Самият  епископ занесе лично в София две свои писма – до Патриарх Максим и до Светия Синод, с които отказва да приеме новата длъжност ректор на Духовната семинария в Пловдив и синовно моли отказът му да не се счита като проява на непослушание, а на преценка на силите му. Мотивът на Антоний да откаже престижната позиция е, че не може да съвместява и двете длъжности. "Родопчани, след близо 4 века от последния си епископ Висарион Смоленски, се ободриха във вярата си", пише той до дядо Максим.
Синодът реши Антоний да поеме ръководството на Духовната семинария в Пловдив, след като постът се оваканти. Досегашния ректор Сергий пое семинарията в София. Смолянският владика е бил заместник-ректор на семинарията в Града под тепетата.
Антоний бе въдворен в Смолян на 19 април миналата година. Още с пристигането му сред миряните се заговори, че един ден Смолян ще стане самостоятелна епархия. Сега тя е околия в рамките на Пловдивска епархия.
Очква се днес на свое заседание Синодът да реши каква ще е съдбата на службата му и дали ще преразгледа и оттегли назначението му в Пловдив.
 

 

 

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре