Menu
Петък, 18 Май 2018 19:46

Днешният ден изпълни Смолян с патриотизъм и национално самочувствие

Публикувана от Прочетена 2608 пъти

„Изключително голямо удоволствие е за мен да бъда част от този тържествен момент, който ни зарежда допълнително с патриотизъм и национално самочувствие.”, каза областният управител Недялко Славов на церемонията по учредяване и освещаване на знамето на Трети ученически гвардейски отряд, която се проведе днес на площад „Свобода” в Смолян. Той отбеляза, че това събитие освен, че е значимо за Смолян, то е забелязано на възможно най-високо ниво – протича под патронажа на Президента на Република България Г-н Румен Радев и с подкрепата на Вицепремиера и Министър на отбраната г-н Красимир Каракачанов.

„В българската история знамето е нещо свято и неприкосновено. Българското знаме никога не е падало в плен на вражеските воини и това го натоварва с допълнителна символика.”, добави Славов и се обърна към 21 ученика от девети и десети клас на Езиковата гимназия „Иван Вазов”-Смолян, които сформират отряда: „Скъпи млади гвардейци, връчването на знамето на вашия ученически гвардейски отряд е повод за гордост, но и голяма отговорност – отговорност да поставяте България над всичко, отговорност да бъдете пример с вашите мисли и действия, отговорност и ангажимент да възпламенявате патриотизмът в сърцата на вашите приятели и близки.” В заключение областният управител им пожела здраве и сили, с които да бъдат на нивото на тази отговорност, както и да отделят в сърцата си най-голямо място за любов към Родопите и България.

Учeничecĸият гвapдeйcĸи oтpяд в Cмoлян e тpeтият по ред, учреден в cтpaнaтa, cлeд oтpядитe в Kъpджaли и Πлeвeн. Във фopмиpoвaниeто са включени 21 ученика от девети и десети клас на Eзиĸoвaтa гимнaзия “Иван Baзoв”. Командир е Никол Пискова от девети клас, а заместник-командир – Микаела Хаджиева. Знаменосец на отряда е Тодор Шкодров, а асистенти Никол и Богдана.

В днешния ден областният управител Недялко Славов участва и в тържествения ритуал за откриване на възстановената паметна плоча на загиналите във войните от Смолян. Церемонията се проведе пред Гарнизонен военен клуб Смолян. Беше отслужена възпоменателна панихида в памет на загиналите от Архимандрит Висарион и бяха поднесени венци и цветя от официалните лица и граждани.

Церемонията по учредяване и освещаване на знамето на Трети ученически гвардейски отряд и тържествения ритуал за откриване на възстановената паметна плоча на загиналите във войните от Смолян уважиха областният управител на област Смолян Недялко Славов, бригаден генерал Борислав Сертов – директор на служба „Военна полиция” към МО, бригаден генерал Илко Йорданов – командир на Национална гвардейска част, Илия Милушев – съветник по сигурност и отбрана на Президента на Република България, д-р Денислава Ангелова – председател и учредител на асоциация „Докосни дъгата”, заместник-областният управител Андриян Петров, кметът на община Смолян Николай Мелемов, полк. Димитър Кацаров – командир на 101-ви Алпийски полк, генерали, офицери и сержанти, представители от Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи, представители на Президентската институция, директори и представители на държавните институции и ведомства в област Смолян, представители на Българската православна църква, представители на медиите, ученици, преподаватели, граждани.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!