До 40% повече дървесина доби ЮЦДП заради търсенето

До 40% повече дървесина доби ЮЦДП заради търсенето
Заради засиленото търсене на дървесина през тази година предложените количества на пазара, както и сключените договори са с между 20 – 40% повече спрямо предходната. Това заяви директорът на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) инж. Здравко Бакалов по БНР

Вече са реализирани с 50  000 кубични метра повече дърва за огрев спрямо същия период на 2021 г. или това в обща стойност е 250 000 кубични метра.

„При закупуване на дървесината на склад средната цена за шроколистните е 42 лв. за пространствен кубичен метър. Не сме променяли цената от миналата година“, обясни инж. Бакалов.

Той обясни още, че цената на дървесината на свободния пазар тази година бележи абсолютен 40-годишен ръст на цените на строителната дървесина.

„Цените на природния газ и електроенергията, особено в по-големите градове, където има газопреносна мрежа, доведоха до завишено търсене на дърва за огрев. Става дума за Пловдив, Пещера, Смолян, Велинград, Кърджали.

В Доспат пък например има презапасяване с дърва. Данните показват, че през последните 4 години потреблението на дърва за огрев е намалявало, а сега расте“, заяви инж. Бакалов. 

Източник: БНР

Снимка: БНР

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре