Добрата новина: Диагностичният апарат Хистоскенинг хваща още в зародиш рака на простатната жлеза

Момент от изследването с авангардната методика Хистоскенинг ТТ
Тревожно: С революционната ранна диагностика уролозите от „Медикус Алфа“ установиха, че около 40 процента от случаите с повишен ПСА и отрицателни резултати за карцином при стандартната биопсия всъщност са фалшиво негативни, т.е. има карцином

Злокачествен тумор имат 8 човека от 20, при които стандартната биопсия за рак на простата показва фалшиво негативни резултати. Карциномите са открити благодарение на най-точния в момента метод за ранна диагностика – Хистоскенинг. Резултатите от посочените 20 случая показват, че 40 процента от многократно биопсираните преди това мъже са с пропуснат рак на простата. Тревожният факт съобщиха националният консултант по урология проф. Александър Хинев и д-р Рангел Старев по време на 6‐тия симпозиум „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия” в София. Двамата уролози изнесоха доклад за революционната методика за точна диагностика на рак на простата - Хистоскенинг ТТ/HistoScanning TT. Само 100 болници в света го прилагат, в България единствено пловдивската клиника „Медикус Алфа“ закупи апарата.
Именно в „Медикус Алфа“ през последните 6 месеца проф. Александър Хинев и д-р Рангел Старев натрупаха значителен опит, извършвайки прицелна биопсия на над 50 пациента.
„Резултатите, които получихме са впечатляващи. Често се случва клинично значим рак на простатата да не може да бъде открит при диагностика с досегашните методи. За съжаление нашето изследване показа, че честотата на този пропуск може да бъде 40%“, обясни д-р Старев. Стандартната биопсия на простата е характерна с висок процент фалшиво-негативни резултати и ниско ниво на откриваемост на простатен карцином, както и усложнения, свързани с вземането на множествени трансректални биопсии от простатата. Чрез новия високотехнологичен метод Хистоскенинг  диагностиката на рак на простатата е с почти 100% точност. Апаратът позволява вземането на прицелни /таргетни/ биопсии от всички суспектни зони в простатата, което намалява фалшиво-негативните резултати и подобрява откриваемостта на простатния карцином в ранен стадий. Изследването е 25-30 минути и не е травматично за пациента.
Опитът на уролозите в „Медикус Алфа“ показа, че Хистоскенингът улавя и т.нар.  ин ситу карциноми – рак още в зародиш. „Имаме такива  случаи, доказани и патоанатомично, открихме рак в най-ранната възможна фаза“, съобщи д-р Старев.
Той посочи, че въпреки напредъка през последните години, проблемът с ранната диагностика на простата все още е голям. Ракът на простатата е най-честото злокачествено новообразование при мъжете, по смъртност в САЩ е на второ място, а в Европа на 3-то място. В България всяка година се диагностицират нови 3 500 случаи. „Това заболяване е абсолютно лечимо без никакви последици за мъжа, ако се  диагностицира навреме. Когато туморният маркер расте, а конвенционалните биопсии дават негативни резултати, тогава Хистоскенингът е много показан, защото това е последният шанс да се верифицира карциномът в ранна фаза“, подчерта урологът. Образно казано стандартните методи откриват върха на айсберга, който е над водата, а прицелната Хистоскенинг навигирана биопсия улавя и частите под водата.
Откриването на рака на простатата в ранен стадий позволява напълно успешното му излекуване с щадящи методи, които запазват нормалната уринарна и еректилна функция на мъжа. Такъв лечебен метод е високо енергийната прицелна ултразвукова терапия – HIFU Sonablate 500 /Хайфу/, която вече рутинно се прилага в „Медикус Алфа“, посочи д-р Рангел Старев. Преди 5 години в пловдивската клиника за първи път в страната приложиха Хайфу, сега след над 100 оперирани пациента статистиката сочи, че 99 от тях са излекувани напълно, т.е. само при един ( 1% ) има рецидив.
При аденом на простатата и тумори на пикочния мехур може да се използва Тулиум лазер, т.нар. червен лазер, който въведоха преди 4 години в България отново в „Медикус Алфа“.
Болницата предлага и  Холмиум лазер за разбиване на камъни в бъбреците, уретерите и пикочния мехур.
Урологичното отделение на „Медикус Алфа“ е сред малкото в България, в които рутинно се прилагат и миниинвазивните слинг операции, при които успеваемостта за лечение на инконтиненцията - неконтролираното изпускане на урина при жените, е 100 процента.  
Пловдивската клиника е пионер в страната при използването на най-високотехнологичните методи в медицината, тя е сред най-добре оборудваните по отношение на диагностика и лечение.
 
Автор: Катя Стайкова
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре