Menu
Петък, 04 Август 2017 17:06

Доброволци от Смолян участваха в кампанията „Лято без риск”, която се проведе във Варна

Написана от
Доброволци от Смолян участваха  в кампанията „Лято без риск”, която се проведе във Варна снимка: община Смолян

Доброволци от Превантивно-информационния  център по наркотични вещества на община Смолян взеха участие в Националната доброволческа среща във Варна.   На форума „Лято без риск“ бяха доброволките Изабела Сангалова и Габриела Маринова, с ръководител Мария Славчева, която е секретар на Общински съвет по наркотични вещества.  
В събитието участваха над 100 доброволци от Варна и страната, ползващи подхода „Връстници обучават връстници“ и ангажирани с дейностите по превенция на рисковото поведение сред младите хора. След поздравленията на официалните гости, срещата започна с обучение „Децата и наркотиците“, водено от специалисти за работа с деца от американската Агенция за борба с наркотиците -  ДЕА. Представените от тях данни, сравнителни анализи, негативни мащаби, които предизвиква употребата на наркотични вещества от младите хора, както и добрите примери за личен избор и  мотивация предизвика огромен интерес у доброволците. Младежите поставиха въпроси към професионалистите от ДЕА, касаещи различни аспекти –  коя е най- страшната гледката на която са били свидетели, какво ги мотивира да вършат своята работа, изпитват ли страх, как успяват да се справят с огромното напрежение и други.
Агенцията за борба с наркотиците на САЩ е американска федерална агенция за борба с трафика и употребата на наркотици.
Те работят в тясно сътрудничество с международни партньори,  както и с България за да може да се спре трафика на наркотици и да се залавят трафикантите.
Програмата на доброволческата среща продължи с подготовка за кампанията „Лято без риск“.
На срещата  имаше и демонстрация за откриване и задържане на наркотични вещества от служителите на школата за обучение на митнически кучета в гр. Балчик. Пред доброволците и придружаващите ги експерти,  специалистите от школата разказаха кога е създадена и каква дейност извършва.  
Организатори на срещата бяха община Варна, дирекция „Превенция“, съвместно с ПИЦ – Варна, Местната комисия за борба с противообществените прояви, Комисия за борба с трафик на хора и Съвет по превенция на ХИВ/СПИН.
 
Пресцентър на община Смолян
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!