Допуснато е гласуване на избиратели с невалидни лични карти или ЕГН, стана ясно на заседанието по делото за касиране на изборите за кмет на Смолян

Снимка: БТА

При балотажа за кмет на Смолян е допуснато гласуване на над 90 избиратели с невалидни лични карти или ЕГН, както и неподписали се в избирателните списъци. Това посочиха адвокатите на оспорващия изборния резултат Стефан Сабрутев в заключителните си пледоарии, по делото с искане за касиране на изборните резултати за кмет на Смолян. Последното заседание по делото в Административния съд в Смолян приключи днес, а в началото на следващата седмица се очаква решението на съдията.

Адвокатът на кандидата за кмет на Смолян от Движение „Нашият град“ Стефан Сабрутев - Иван Демерджиев, посочи в съдебна зала, че при проверка на част от избирателните списъци са открити 94 лица, допуснати да гласуват с невалидни документи. Недостатъчното време в рамките на съдебния процес не е позволило на адвокатите да извършат справки със списъците от всички изборни секции, но при проверка на една трета от тях, броят на гласувалите с невалидни документи е над 100.

Според решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) – Смолян изборите спечели досегашният кмет от ГЕРБ Николай Мелемов, с преднина от 149 гласа пред Сабрутев. Извършеното по делото броене на бюлетините от всички 89 секции не промени разликата в гласовете между двамата, според заключение на адвокати на ответната страна. Друго съществено нарушение, според защитата на Сабрутев, е неспазеното изискване за запечатване на чувалите с изборните книжа. Двадесет и осем от представените в съда чували с документи и бюлетини от секционни комисии не са били надлежно запечатани, което според адвокатите предизвиква несигурност дали върху тях не е имало интервенция впоследствие.

Сред посочените нарушения по време на втория тур е гласуване в една от секциите с бюлетини, на които не са били отстранени отрязъците с номера. Според адвокат Демерджиев техническите устройства за гласуване не са били надлежно удостоверени. 

Адвокатите, представляващи ГЕРБ, Николай Мелемов и ОИК – Смолян заявиха, че решението на комисията за обявяване на Мелемов за избран за кмет е законосъобразно и правилно.
 
Източник: БТА
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре