Menu
Петък, 03 Ноември 2017 19:17

Доспатски села се оживяват през зимния период от завръщащи се гурбетчии

Публикувана от Прочетена 1828 пъти
село Бръщен - община Доспат село Бръщен - община Доспат

Работещи из различни европейски държави гурбетчии от селата в Община Доспат започват да си пристигат за зимните месеци, информират от кметствата в Бръщен, Црънча, Барутин и Касъка. Обратната миграционна вълна се отнася главно за сезонните работници в Англия и Испания, които се прибират по родните места за зимата. От 20 до 40 процента от обитателите на доспатските села работят зад граница.

Особено засегнати от миграцията са тютюнопроизводителите до скоро села Црънча и Бръщен. След отмирането на основния поминък в тях- отглеждането на тютюн, жителите им масово тръгнаха да търсят препитание зад граница. Над 13 пъти е намаляло производството на тютюн в с. Бръщен за последните 10 години.

Работниците в активна възраст от тютюнджийските фамилии се отправят на към Англия, Гърция, Испания, САЩ. Част от гурбетчиите са трайно заселени със семействата си във Великобритания, обяснява кметът на Бръщен Кемал Кочаков.

Над 30 деца от Барутин учат в Памплона, докато училището в родното им село е с все по-намаляващи класове. Бабите и дядовците в Барутин са с инсталиран интернет, за да могат ежедневно да комуникират с децата и внуците в глобалната мрежа.

Почти половината от обитателите на с. Црънча са поели на гурбет според данни от кметството. Обезлюдяването на селото се превръща в сериозен проблем според кмета Юли Делибашев. В Црънча не е имало нито едно сватба за последните три години.

Източник: БТА

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!