Събота, 09 Юли 2011 00:00

Дяволски мост - град Ардино

Дяволски мост - град Ардино
Дяволски мост - град Ардино|||| Дяволски мост - град Ардино|||| снимки: Смолян днес!||||
За да се стигне до Дяволския мост има два варианта. Туристическата пътека за баш туристите започва от югоизточната част на село Гълъбово, община Баните и е с дължина около 3 км. в едната посока. Ние пишман туристите избрахме варианта с предвижването с автомобил. Пътят е от Ардино през село Дядовци и продължава по течението на реката до самия мост. По пътя вниманието ни беше привлечено от старите покриви с високи комини на малкото запазени къщи на село Дядовци.
 
Повечето обаче са порутени. Отбихме се да ги видим. Картината там е тъжна, но това е друга тема. Нашата цел беше Дяволския мост и продължихме спускането към реката. След около 10-ина км. по черния път стигнахме до самия мост. Бяхме с лек автомобил, но от тези на които много от офроуд терените не са проблем :) Пътуването спускайки се към реката беше вълнуващо в очакване измежду тъмнозелените шубраци да се появи мостът. Най накрая прелестната гледка се разкри пред очите ни.  Реката навлиза в един скалист, тесен до два метра пролом,  преминава под моста, след което се разлива по пясъчното корито.
 
Преди години дълбочината на водата е достигала до 20 метра и веейки се яростно между скалите е издълбала многобройни и чудни по форма казани по протежението си. Дяволският мост като опънат лък свързва двата бряга на реката. Има три отвора, дълъг е 56 метра и широк 3,5 метра, а височината на основния свод е 11,50 метра. Местността  е находище на растението родопски силивряк, символ на Родопите. От птиците тук може да се наблюдава черния щъркел, белоопашатия мишелов, големия ястреб, водния кос, червенокръстата и скалната лястовица. Река Арда се обитава от включената в Световния червен списък видра.
 
още снимки вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 

Така живеем в Родопите

11-06-2009

Риболов и отдих край Рудозем

Ако в горещите дни ви се иска да се скриете на прохладно местенце и да разпуснете разходете се към Рудозем. ...

Празник на община Баните и минералната вода

16-03-2009

Празник на община Баните и минералната вода

За ден на общината е обявен 6 май. Тогава в Баните се чества и празникът на минералната вода. Ежегодно той се ...

Над 8 хиляди души станаха свидетели на гайдарския майсторлък над Гела

01-08-2010

Над 8 хиляди души станаха свидетели на гайдарския майсторлък над …

Два дни над 40 гайдари огласяха Илинденските поляни Над 8 хиляди души станаха свидетели на гайдарския майст...


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!