Menu
Петък, 15 Февруари 2019 09:22

Eдноличните търговци плащат 15% данък върху доходите си от стопанска дейност

Публикувана от Прочетена 970 пъти

1400 клиенти на НАП Смолян обявиха доходите си

Доходите от стопанска дейност на едноличните търговци се облагат със ставка от 15%, а за останалите доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, всички физически лица заплащат 10% данък. Така например едноличен търговец, чиято дейност е производство на млечни изделия, ще заплати 15% данък върху годишната данъчна основа като ЕТ. В същото време, ако собственикът на предприятието на едноличния търговец е получил хонорар по граждански договор, то този доход ще се обложи с данък върху общата годишна данъчна основа в размер на 10 на сто.

Едноличните търговци, които през 2018 г. не са осъществявали стопанска дейност и не са придобили други доходи, подлежащи на деклариране, не са задължени да подават годишна данъчна декларация през 2019 г.

От началото на данъчната кампания са приети 1 400 декларации на граждани от Смолян и областта, от тях  420 са подадени по електронен път с електронен подпис и персонален идентификационен код, които са с 120 повече  в сравнение със същия период на 2018 г.

Годишната данъчна декларация може да бъде изтеглена от интернет сайта на НАП - . Формулярите се подават до 30 април 2019 г., като декларираният данък за довнасяне по декларацията трябва да бъде внесен в същия срок.

И тази година е предвидена възможност при откриване на грешка в декларираните данни лицата имат право еднократно в срок до 30 септември на годината, следваща годината на придобиване на дохода, да правят промени чрез подаване на нова декларация.

Повече информация, както и помощ при попълване на преводните нареждания, на пощенските записи и на данъчните декларации клиентите на НАП могат да получат на информационния телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!