Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Вторник, 12 Април 2016

ЕК предлага правила за данъчна прозрачност за многонационални дружества

Публикувана от
ЕК предлага правила за данъчна прозрачност за многонационални дружества
   
Европейската комисия предлага да бъдат въведени изисквания за публично отчитане за най-големите дружества, работещи в ЕС. Новите правила ще дадат възможност за по-голяма прозрачност в областта на корпоративните данъци.
Предложението се основава на работата на Комисията в областта на борбата с избягването на данъци от дружества в Европа, което според оценки води до загуби на данъчни приходи за държавите от ЕС в размер на 50-70 млрд. евро годишно.
Допълвайки други предложения за въвеждане на обмен на информация между данъчните органи, това предложение ще изисква от работещите в ЕС многонационални дружества, чиито приходи в световен мащаб надхвърлят 750 млн. евро на година, да публикуват основни данни за това къде реализират печалби и къде плащат данъци по държави.
Същите правила ще важат и за многонационалните компании от останалата част на света, които развиват стопанска дейност в Европа. Освен това дружествата ще трябва да публикуват обобщени данни за данъците, платени в ЕС.
Заместник-председателят Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и социалния диалог, заяви: „Борбата с избягването на данъчно облагане е основен приоритет на тази Комисия. Тясното сътрудничество между данъчните органи трябва да върви ръка за ръка с прозрачността за обществеността“.
Комисар Джонатан Хил каза: „Нашите икономики и общества зависят от справедливата данъчна система — принцип, който важи както за отделните лица, така и за дружествата. Въпреки това в днешно време някои многонационални дружества, като използват сложните данъчни режими, могат да плащат с близо една трета по-малко данъци от компаниите, които работят само в една държава. Нашето предложение за повишаване на прозрачността ще помогне дружествата да станат по-отговорни. Това ще стимулира по-лоялна конкуренция между тях независимо от размерите им“.
 
Представителство на ЕК в България
 
Прочетена 1452 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!