Menu
Събота, 17 Ноември 2018 06:35

Елена Присадова: „Костадин Илчев раздаде и продължава да раздава себе си, за да съхрани родопската гайдарска традиция”

Публикувана от Прочетена 1577 пъти

Читалище „Христо Ботев – 1871” награди заслужили самодейци – юбиляри

Поредна въздействаща и емоционална вечер подари читалище „Христо Ботев – 1871” на смолянската общественост. Магията на родопския фолклор завладя сцената и се предаде на могобройната публика. Тази вечер беше по-специална, концертът бе юбилеен. Честваха се кръгли годишнини от рождението на изтъкнати читалищни творци и самодейци. Сред юбилярите бяха ръководителят на гайдарски състав „101 каба гайди” Костадин Илчев и ръководителят на ТФ „Зареница” Мариана Йосифова. 

chitaliste 1.jpg

Те бяха удостоени с най-високото звание на читалището „Почетен член”. Един от най-дългогодишните самодейци и активен член на читалищното настоятелсто от 25 години Дафинка Кехайова също бе обявена за „Почетен член на читалището”. С Почетни грамоти бяха отличени трима гайдари - Атанас Киндов, Момчил Момчилов и проф. Мейс Мюлер, както и дългогодишния библиотекар в читалищната билиотека Мария Костадинова. Наградите обяви председателят на читалище „Христо Ботев – 1871” Иван Иванов.

chita44liste 3.jpg

На сцената на смолянското читалище, пред многобройните приятели и почиталели на родопската каба гайда и родопския фолклор, беше представена и книгата „Думай гайдо, думай и раздумвай!”. В нея се разказва за Костадин Илчев – прегърнал гайдата от дете, пораснал с нея и обходим света. Автор на книгата е Руска Главчева, а инициативата за издаването е на съпругата на големия гайдар – родопската певица Кина Илчева. Вълнуващата творба бе представена от Елена Присадова, написала предговора. „Държа в ръцете си една книга, която гальовно те връща назад във времето. Ако я прочетеш, ще усетиш живителните си корени по-здрави

chitaliste 4.jpg

 С умиление и възторг, с тъгата от миналото и удовлетворение от постигнатото, мелодията на живота на Костадин Илчев събира в себе си въздишката на планината и трепетните пориви на душата. Бай Коста, твоят живот е мелодия и отдушник, гайдуницата ти улавя всяко движение на мисълта, а ручилото захваща всичките й посоки и хармонично ги слива в едно дихание и то дума. Костадин Илчев не само създаде себе си, той раздаде и продължава да раздава себе си, за да съхрани и продължи родопската гайдарска традиция. Неговият талант е гайдата – да я сътвори и да й даде живот, каузата му е да продължи и обогати традицията, която е наследил а мисията му да учи децата и младите да свирят на каба гайда и да предада занаята си и на идните поколения”, каза Присадова.Костадин Илчев е обучил повече от 1000 деца и младежи гайдари.

chitaliste 6.jpg

През 2004 година инициира създаването на сътава „101 каба гайди”, станал емблема на Смолян. Той бързо набира популярност, печели любовта на публиката, а след това идват и многобройните награди от страната и чужбина. „Вече 32 години Костадин Илчев е и обичаният любимият учител в ДЮФА- Смолян. Днес той е почетен граждадин на Смолян и почтено и сърцато продължава да твори”, добави още Елена Присадова. По думите й в тази малка книга се е скътал един забравен вече модел на човешко общуване. Авторката Руска Главчева майсторски повежда читалетя из лабиринтите на простичкия живот и неусетно разказът за Костадин Илчев прераства в едино универсалено послание за смисъла на човешкото живеене изобщо, за уважението към по-възрастния, за майчината грижа, за синовната отплата, за вечния копнеж за непресъхващия човешки порив към творчество. 

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!