Menu
Вторник, 14 Май 2019 18:23

Ели Такова /Момчиловци/: „ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Момчиловци е със стратегическа важност. От Баните до Смолян няма друго учебно заведение“

Публикувана от Прочетена 949 пъти
180 -годишния си юбилей чества ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Момчиловци. Началото е поставено в далечната 1838 година. Според описанията на свещеник Константин Канев и книгата събрала историята на училището в родопското село, на Костадин Вълнев, това е годината, в която атонският монах Григорий пристига в Момчиловци и в притвора на църквата започва да обучава няколко момчета. „Първоначално ползва гръцката азбука, но бързо научава родопското наречие и преподава на момчиловски диалект. До 1876 година, когато група възрожденци в Момчиловци решават, че на децата им трябва псалтири. Тогава, в най-дълбока зима, даскал Сава Димитров отива през село Югово в град Пловдив, среща се с Найден Геров, взема псалтири за деца на Момчиловци. В историята е записано, че момчетата идват на училище с торба, в която има хляб и псалтир. По-късно вече започват да се обучават и момичета“, разказа директорката на училището днес Ели Такова.
 
Впечатляващ е факта, че момчиловци веднага избират Училищно настоятелство, което имало ангажимента да събира пари, за да се плащат хаковете на учителите. „Учителите са били много добре платени и се подбирали много внимателно, за обучението на децата. Освен това Училищното настоятелство отговаряло и за финансовите средства, които били дарявани на сирачетата, за да могат да посещават училище“, добави още Такова. Впоследствие било построено ново училище, в непосредствена близост до църквата /съвременния ДАНО център/, а преди около 50 години се премества в най-новата си сграда, в която и днес се обучават децата на Момчиловци, а вече и на околните села - Кутела, Славейно, Виево, Петково и Соколовци. Днес ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ е средищно и защитено.
 
„Нашето училище е със стратегическа важност, защото в района от Баните до Смолян няма друго учебно заведение“, каза Ели Такова. 60 са децата, които се обучават в училището в Момчиловци, от които 19 са пътуващите. „Преди 9 години, когато станах директор, учениците бяха 120. Обследвайки децата от детската градина, може да се каже, че демографската криза се отразява и все по-осезаемо и на нас“ посочи Такова. По думите й по времето на Соц-а тук са се обучавали над 300 деца и то само местни.
 
180-годишният юбилей на ОУ „Св. Св Кирил и Методий“ ще бъде отбелязан в концертната зала на НЧ „Светлина“ в с. Момчиловци, на 18 май от 14 часа. Празникът ще бъде под патронажа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. „Отправям призив към всички възпитаници на нашето училище, които са напуснали родното място, да дойдат на празника ни, за да видим семенцето, което сме посяли в нашата образователна нива, какви резултати е дало“, каза в заключение директорката Ели Такова.
 
 
 
 
 
 
Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!