Елица Гигова с изложба "Исландско-родопски послания" в галерия "7 лъча"

Снимка: Личен архив, Елица Гигова

Елица Гигова открива изложбата "Исландско-родопски послания" в галерия "7 лъча". Художничката е преподавател в Пловдивски университет и внучка на писателя Николай Хайтов. Тя има над 30 самостоятелни изложби в сферата на живописта и текстила в България и чужбина, участвала е в национални и международни пленери. Експозицията може да бъде видяна до 6-и ноември.

Първата част от изложбата се състои от 7 живописни картини, създадени след едно пътешествие в Атлантическия океан до най-големия остров в света, възникнал изцяло в резултат на вулканична дейност – Исландия. В картините са комбинирани акрилна и колажна техника, както и техника "Ебру" – рисуване върху вода. 

Втората част от картините ни връща към Южна България и по-конкретно към родната за художничката Родопа планина. Тук техниката е смесена, а сюжетите са свързани с планината. В картините са преплетени прежди и тъкани като основа и вътък, които напомнят родопска престилка. 

Третата част е свързана с традиции и обичаи на двата народа (българския и исландския) и символиката на цветовете на вълнените конци в съчетание с клоните на плодно дърво. Предците и на двата народа са завещали символи и знаци за здраве, обич и късмет в съчетание с вяра и надежда. 

Четвъртата част представя корените на дървото на авторката, изпълнено със завети и мисли на нейните предци – майка, баща, дядо, пра, пра родители, народни будители.  

Елица Николова Гигова е родена в гр. Смолян през 1971 г. През 1990 г. завършва ССХУ за ПИ в гр. Смолян – „Художествена тъкан”. През 1995 г. – ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” – „Живопис”. Специализира „Композиция в живописта“ при проф. Н. Русчуклиев. 

През 2020 г. защитава докторска степен след задълбочени проучвания в сферата на пленерното рисуване. Работи с изявени ученици и студенти. От 2012 г. създава извънучилищни форми по изобразително изкуство, като изнася изцяло обучението извън кабинетите – сред природата, в галерии и музеи. 

Преподава на ученици от СУ "Св. П. Евтимий", гр. Пловдив и студенти от специалност "Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ към ПУ „Паисий Хилендарски“. Организира пленери и изложби съвместно със своите възпитаници в Пловдив, Смолян, Созопол, Париж, Рим, Берлин, Венеция, Будапеща, Лондон и др. През 2015 г. представя съвместна изложба в Българското посолство в Париж на свои живописни и текстилни творби, както и рисунки и декори към спектакъла "Орфей и Евридика" по сценарий на поета и орфеист Никола Гигов. 

Има над 30 самостоятелни изложби в сферата на живописта и текстила в България и чужбина, участия в национални и международни пленери. 

Удостоена е с награда на Фондация "Отворено общество" за живопис, 1994 г.; награда за живопис на община Велико Търново на Националната изложба на учителите художници, 2012 г.; награда на библиотека "Паисий Хилендарски", гр. Асеновград за активна творческа дейност в областта на живописта, карикатурата и пленерното рисуване и партньорство в популяризиране на културното наследство на Николай Хайтов и Борис Димовски, 2013 г.; първа национална награда за изобразително изкуство в конкурса "Мадан-кътче от Рая" – 2016 г; национална награда за есе: "Най-важният урок", връчена от президента Румен Радев – 2019 г. 

Включена е в личностна енциклопедия, том 2 "Изявени пловдивчани", Пловдив, 2019 г. за творческите й търсения и изяви под мотото „Да съхраним и претворим духовното богатство на България“. 

През 2019 г. печели проект по национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" в модул "Културните институции като образователна среда", а през 2020 г. е номинирана от община Пловдив за национален етап в конкурса "Иноватори в образованието", за учителите, които вдъхновяват. 

Член е на Съюза на българските художници, на Асоциация "Паралел 43" в Рим, Съюза на учените в България и Националната занаятчийска камара. 
 
Източник: БНР
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре