ЕП: Етикетите на алкохолните напитки трябва да съдържат информация за калориите

ЕП: Етикетите на алкохолните напитки трябва да съдържат информация за калориите
Европейската комисия трябва да внесе най-късно през 2016 г. предложение за оповестяване на калориите върху етикетите на алкохолните напитки. За това настоя Европейският парламент на 29 април. В резолюция, приета от ЕП, се призовава за нова стратегия на ЕС за алкохола с акцент върху мерките срещу консумацията на алкохол от непълнолетни, шофирането в нетрезво състояние и употребата на алкохол по време на бременност.

Членовете на ЕП призоваха Европейската комисия „незабавно да започне работа по новата стратегия на ЕС за алкохола (2016―2022 г.)“, за да помогне на националните правителства за справяне с вредата от алкохола. Стратегията трябва да включва събиране на достоверни данни, подобряване на превенцията и лечението, намаляване на пътните произшествия, причинявани от шофиране в нетрезво състояние и анализ на различните модели за пиене, се посочва в резолюцията, приета от ЕП в сряда.

Съставките и калориите трябва да са посочени на етикета, а ЕК следва да представи законодателно предложение за тази цел най-късно през 2016 г., допълват членовете на ЕП.

ЕП също така призовава Комисията да разгледа мярка, валидна за целия ЕС, за налагането на етикети, съдържащи предупреждения към бременните жени да не консумират алкохол и препоръки към шофьорите да не сядат зад волана в нетрезво състояние. Членовете на ЕП настояват страните членки да увеличат усилията си за защита на младите хора, като стриктно прилагат законодателството относно възрастовото ограничение за консумация на алкохол. Също така те препоръчват да се изследва ефектът на рекламите на алкохол върху младите хора и да се ограничи показването им. Освен това страните членки трябва да обсъдят мерки срещу продажбата на много евтин алкохол.

Европейската комисия трябва да се справи с трансграничните продажби на алкохол по интернет, заявяват още евродепутатите. Страните членки трябва да проведат кампании за повишаване на информираността за опасностите от злоупотребата с алкохол, особено при непълнолетните, и да увеличат усилията за намаляване на пътните произшествия в нетрезво състояние, се посочва в резолюцията.

Ето и кратка предистория:  Злоупотребата с алкохол е втората най-разпространена причина за заболявания, свързани с начина на живот, в някои от страните членки. Алкохолната зависимост е рисков фактор при повече от 60 хронични болести, включително алкохолна чернодробна болест (ALD), алкохолен хроничен панкреатит и почти всички други заболявания на храносмилателната система, рак, диабет, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, и фетални разстройства, свързани с консумацията на алкохол от страна на майката (FASD) и невропсихиатрични разстройства като алкохолна зависимост.

Злоупотребата с алкохол е причина за преждевременната смърт на 3,3 милиона души в световен мащаб всяка година, или 5,9% от общия брой смъртни случаи. Във възрастовата група 20―39 г. приблизително 25% от всички смъртни случаи се дължат на злоупотреба с алкохол. Тези смъртни случаи често настъпват след катастрофи, насилие или чернодробни заболявания.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре