ЕП иска Комисията да преоцени процедурата за назначаване на генералния секретар

ЕП иска Комисията да преоцени процедурата за назначаване на генералния секретар

В резолюция, приета на 18 април, евродепутатите искат Европейската комисия да направи преоценка на процедурата по назначаването на генералния секретар Мартин Селмайер.

Според тях номинацията на г-н Селмайер може да бъде разглеждана като действие, наподобяващо преврат, което разтяга, вероятно прекалено много, границите на правото. Евродепутатите искат процедурата да бъде преразгледана и да бъде предоставена възможност на други кандидати да участват, а за в бъдеще да се използват открити и прозрачни процедури за назначаване. Те също така искат Комисията да признае, че тази процедура е подкопала репутацията ѝ.

Г-н Селмайер, досегашният началник на кабинета на председателя на комисията Жан-Клод Юнкер, беше назначен за заместник-генерален секретар, а след това и за генерален секретар в рамките на един и същи ден. Процедурата за назначаване на генерален секретар, най-висшия служител в ЕК, беше проведена така, че други кандидати нямаха възможността да участват.

Резолюцията призовава всички институции на ЕС да запълват свободни позиции с вътрешно преназначение, едва след като персоналът е бил надлежно уведомен и да предпочитат отворени и прозрачни процедури с цел избирането на най-квалифицираните кандидати.

Евродепутатите твърдят, че всички свободни позиции трябва да бъдат обявявани публично в интерес на прозрачността, почтеността и равните възможности.

Затова резолюцията призовава ЕК да преразгледа процедурата за назначаване на висши служители до края на 2018 г. Евродепутати виждат и нуждата Комисията да обнови правилата, за да гарантира, че генералният секретар има неутрална роля.

Евродепутатите се позовават и на продължаващото разследване на назначението от страна на Европейския омбудсман, което трябва да открие всички възможни случаи на лошо управление.

Резолюцията се основава на поредица писмени въпроси от евродепутати, на които ЕК вече отговори, както и на изслушването на Гюнтер Йотингер, комисар, отговарящ за бюджета и човешките ресурси. Резолюцията обобщава дебата, който се състоя по време на пленарната сесия през март. По време на дебата няколко евродепутати изразиха мнение, че в процедурата по назначението на г-н Селмайер за генерален секретар на ЕК липсва прозрачност и почтеност, което беше повторено и по време на изслушването с г-н Йотингер.

 Информационно бюро на Европейския парламент за България

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре