Menu

Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Петък, 28 Април 2017 18:05

ЕП препоръча преразглеждане на отношенията ЕС – Турция и преговорите за членство

Публикувана от Прочетена 1231 пъти
По време на дебат с комисаря по европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан евродепутатите посочиха, че Европа не затваря вратата за Турция, но последните промени подтикват да се търсят алтернативи на присъединяването на Турция към ЕС.
В началото на дебата председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова Турция да зачита основните права, върху които е изградена Европа. Той подчерта, че „Европа не е ислямофобски континент и не затваря вратите си за турския народ“.
Много евродепутати изразиха загриженост относно начина, по който Турция проведе референдума, разширяващ правомощията на президента, и го обявиха за нечестен. Те заявиха, че е време за преосмисляне на отношенията ЕС – Турция и отваряне на нова глава в тях.
Някои евродепутати отхвърлиха изобщо възможността Турция да се превърне в пълноправен член на ЕС, докато други все още се надяват, че едно временно замразяване на преговорите за присъединяване на страната, което ще даде възможност на Турция да промени сегашния си политически курс, ще бъде достатъчно.
Разширен митнически съюз, по-голям търговски обмен и обмен на студенти, както и сътрудничество в областта на сигурността и миграцията бяха някои от идеите, представени от евродепутатите като нов курс в отношенията между ЕС и Турция. Някои евродепутати настояха да се продължи подкрепата за демократичните сили в Турция, след като милиони граждани на страната искат да бъдат част от ЕС.
Комисията на Европейския парламент по външни работи ще обсъди традиционната годишна резолюция за напредъка на Турция на 2 май 2017 г. Проектът на резолюцията за 2016 г., изготвен от докладчика Кати Пири (С&Д, Холандия) също призова ЕС да прекрати преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, ако конституционният пакет се приложи без промени.
 
Информационно бюро на ЕП в България
 
Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!