Епископ Антоний оглави литургията на имения си ден

Antinii_1Днес, по повод Антоновден, Константийски епископ Антоний ще отглави  Светата Литургия в храм „Св. Висарион Смолeнски”, в която ще участват и духовници от Смолян и страната. Началото на службата е от 9 ч.   На днешния ден Православната църква почита паметта на Преподобния Антоний Велики, поради  чистата му вяра в Господа, непорочния му живот и смелата му борба с езичниците да приемат християнството. Свети Антоний е роден в Египет 251 години след Христа в заможно и благочестиво семейство. Когато бил на 20 години, родителите му починали, той раздал имота си на бедните и станал отшелник. Поискал духовно извисяване и нравствено усъвършенстване, затова       обърнал гръб на всичко суетно и се отдал изцяло на Бога. Времето си
прекарвал в пост и молитва в една пещера  и в четене на Божието слово. Понесъл тежки изпитания в пустинята, но живеел с вяра и мъжество, защото любовта му към Христа надминавала всичко.  За смелостта му  и за чистата вяра Бог го удостоил с дара на чудотворството и прозорливостта. При него ходели болни и страдащи хора, на които помагал и им  вдъхвал вяра и надежда.
Свети Антоний бил надарен и със силно слово, което прониквало до дълбините на сърцето. За мнозина станал пример и те смело поели  неговия път.      
Преживял 105 години, като запазил телесното си здраве и силния си дух.  Наричали го Авва – отец на множество монаси.
нагоре