Епископ Антоний: Правех бели като всички други деца

Епископ Антоний
Константийски епископ Антоний е най-младият сред архиереите в България - на 32 години. Смолянчанка му споделила, че го е приела с предубеждение в деня на неговото въдворяване преди две години в Смолян, на Лазаровден. Мислила си е: „Какво ще направи този младок точно тук, в Родопите?” По-късно обаче лично разказала на владиката за нейната предубеденост и поискала прошка от него, защото след идването му, църквите в областта оживяха. Все повече хора присъстват на службите, а продажбата на свещите в храмовете скочи с повече от тон.
„Животът на епископа е на показ, но хората не знаят за душевните съпреживявания, които имам и аз като всеки човек. Освен че сме висши духовници, ние сме хора като всички останали. Имаме си своите изпитания, изкушения, трудности, радости, скърби и удовлетворения от постигнати успехи”, заяви смолянският владика, който вече две години е духовен водач на християните в Родопите. Светското име на епископ Антоний е Живко Михалев. Роден е и е отрасъл в Стара Загора. „Правех бели, като всички други деца”, смее се владиката. Благодарен е на родителите си, които го възпитавали в нравствени и морални ценности.
„Благодарен съм и на Бога, че той така промисли и още на 14 години постъпих в Пловдивската духовна семинария”, разказа Константийски епископ Антоний. След завършването на семинарията, той продължил образованието си в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Именно там взел съдбовното решение да посвети живота си в служение на църквата и хората и да стане монах. „Монашеството е следване на Христос, това е път който е изпълнен с множество трудности и изпитания, които дяволът поставя. За разлика от другите хора, които избират къде, как и с кой да живеят, монахът отдава целия си живот в ръцете на Христос”, казва епископ Антоний. Владиката избрал този път на 25 години и никога не се е усъмнил в правотата на избора си.
Любимите му ястия са пържените картофи и домашна лютеница. Когато бил дете и баба му варила лютеница, владиката се навъртал покрай тавата и вкусвал съдържанието в нея.  „Не бива обаче храната да бъде водеща в нашия живот, защото изпадаме в един от греховете – чревоугодие”, казва епископ Антоний.
 
 
 
 
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре