Епископ Антоний се върна в Смолян за храмовия празник на „Св. Висарион Смоленски”

Стотици родопчани се събраха днес за храмовия празник на втората по големина църква в България и символ на Смолян - „Св. Висарион Смолянски”. Пет години след откриването на храма, християните сведоха глави пред подвига, добродетелността и  житието на светеца – закрилник на Смолян, и се помолиха за по-добри бъднини.
hramov_praznik_visarion
Константийски епископ Антоний пристигна в града ни  за храмовия празник след една година служение в Берлин и Европа като викарий на  Западно и Средноевропейския митрополит Симеон. Владиката оглави празничните литургии в катедралния храм. Снощи той отслужи Вечерня в откритата преди пет години църква, заедно с  архимандрит Висарион и свещеници от региона. Днес тържествено бе честван храмовият празник на църквата "Св. Висарион Смоленски", носеща името на първия епископ на Смолян, живял по времето на султан Мехмет Четвърти, жестоко убит от турците. Светата литургия бе водена от Константийски епископ Антоний, в съслужие е архимандрит Висарион, свещеници от цялата Смолянска околия и гостуващи духовници от Асеновград и Тополово. Службата завърши традиционно с „На многая лета”.
hramov_praznik_visarion_5
„Винаги дълбоко в сърцето с радост си спомням за Родопите и България, които ми липсват,  но ние като апостоли Христови сме изпратени да изпълняваме своето призвание и дълг, защото църквата няма териториални граници”, каза развълнувано епископ Антоний. Той призна, че служението му тук е било една голяма школа и опит, който се опитва да прилага в Европа. През последната година работата му като викарий на Западно и Средноевропейския митрополит е била много интензивна, но е видял, че българите в чужбина, макар и да живеят далече от родината си, се опитват да бранят вярата си.
hramov_praznik_visarion_4
Днешният храмов празник на църквата „Свети Висарион Смоленски” бе уважен от кмета на общината Дора Янкова, заместник кметовете Румяна Янчевска, Михаил Генчев и Костадин Василев, секретарят Петър Харадинов, областния управител Стефан Стайков, зам. областният Недялко Славов, шефовете на 101 Алпийски батальон и ОД на МВР подп. Димитър Кацаров и комисар Кирил Хаджихристев и много представители на институциите в града и родопчани.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре