Епископ Антоний ще донесе Благодатния огън в Смолян

curkva_blagod_ogun

За трета поредна година на Великден в Смолян ще бъде донесена частица от Благодатния огън. "Благодатният огън, който слиза от небето на Възкресение Христово в Ерусалим, ще гори във всички храмове на Смолянска духовна околия. От нетварната светлина ще запалят свещичките си всички православни християни на Великден", каза смолянският владика епископ Антоний. На Велика събота той ще посрещне делегацията на Светия синод, водена от Негово Високопреосвещенство Пловдивдивския митрополит Николай на летище Пловдив. Вземайки частица от божествения пламък, донесен от Божи гроб в Ерусалим, ще отпътува обратно за Смолян. "Първо ще спрем в църквата „Успение Богородично" в Пампорово, където ще предам огъня на свещениците от Чепеларе, Девин, Момчиловци и Широка лъка. Планирано е това да стане към 22 часа.
След това ще пристигна в Смолян и пред храм „Св. Висарион Смоленски”  ще дам частица от божествения огън на свещениците от Смолян, а оттам те ще го разнесат в Смолянските църкви. На Възкресение Христово от благодатната светлина ще запалят всички миряни в храмовете на духовната околия", разказа владиката.
Благодатният огън е велико чудо. Феноменът се появява всяка година в навечерието на Православната Пасха в ерусалимския храм "Възкресение Господне", който покрива с грамадния си покрив и Голгота, и пещерата, където е бил положен снетият от кръста Господ, и градината, където Мария Магдалена първа от човеците среща Него, Възкръсналия.  Първи Йерусалимският патриарх запалва свещите си. С литийно шествие той влиза в храма на Възкресението. Представители на арменците, арабите, сирийците, коптите и други целуват ръката му, за да получат правото да приемат от него свещения Огън. След това започва лития, по време на която патриархът и епископите три пъти обикалят светия Гроб, пеейки църковни химни. Синьо-бели светкавици минават навсякъде и факлите, които патриархът държи, но и всички кандила в храма се запалват сами. "Изливането на светлината", известно като слизането на Благодатния Огън,  е велико чудо, което се наблюдава всяка година на Божи гроб в деня преди църковния празник Възкресение Христово. Благодатният огън има небесен произход. Свидетели разказват, че в първите минути, след появата си, не пари и не изгаря ръцете на поклониците. Най-ранните сведения за Благодатния огън са от II век след Христа. Оттогава досега всякога, в навечерието на Велика събота, загасят всички кандила и свещи в храма в Йерусалим. Православният патриарх на Йерусалимската Църква сваля богослужебните си одежди. В бял стихар, пристегнат с кожен колан, той застава пред входа на параклиса. Войници проверяват дали в дрехите на архиерея не е укрито огниво. Той застава пред входа на параклиса, народът се моли, докато във въздуха се появяват светлини, подобни на мълнии.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре