Епископ Висарион: „Делото на светите братя озари и просвети в Христовата истина всички славянски народи.“

Епископ Висарион: „Делото на светите братя озари и просвети в Христовата истина всички славянски народи.“ Епископ Висарион: „Делото на светите братя озари и просвети в Христовата истина всички славянски народи.“ Епископ Висарион: „Делото на светите братя озари и просвети в Христовата истина всички славянски народи.“ Епископ Висарион: „Делото на светите братя озари и просвети в Христовата истина всички славянски народи.“ Епископ Висарион: „Делото на светите братя озари и просвети в Христовата истина всички славянски народи.“ Епископ Висарион: „Делото на светите братя озари и просвети в Христовата истина всички славянски народи.“ Епископ Висарион: „Делото на светите братя озари и просвети в Христовата истина всички славянски народи.“ Епископ Висарион: „Делото на светите братя озари и просвети в Христовата истина всички славянски народи.“

Чепеларският  параклис  „Св. св.Кирил и Методий“ в енорията на храм „Св. Атанасий Велики“ днес празнуваше своите покровители. Празничната света божествена Литургия отслужи архиерейският наместник Смоленският епископ Висарион с благословението на Пловдивски митрополит Николай. Заедно с Негово Преосвещенство съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков, председателят на храм „Св. Атанасий Велики“ отец Апостол Аролски и наскоро ръкоположеният свещеник в Чепеларе Димитър Петров. Помагаха иподяконите Симеон, Марин, Красимир и Емил.

За да почетат тези избрани съсъди на Божията благодат и разпространители на Христовото учение  светите братя Кирил и Методий,  на храмовия празник на параклиса бяха дошли признателни богомолци. Отслужен бе водосвет за здраве и благополучие.

Отечески към всички се обърна със слово епископ Висарион, в което каза: „Боголюбиви отци, обични в Господа братя и сестри! На днешния ден, 11 май, ние честваме славянските първоучители и просветители,  солунските братя равноапостолите  свети  Кирил и свети  Методий. Делото на светите братя е велико и вечно. То е със значение не само за българския народ, но и за цялото славянство. Чрез него се озариха и просветиха в Христовата истина всички славянски народи. Посятото от свети Кирил и свети Методий нека продължава през вековете да расте, цъфти и принася благи плодове за слава Божия, за полза на славянските народи  и за радост на светата Българска Православна църква.  Нека  се стараем в живота си да бъдем достойни за тая Божия милост!  Нека със сърце, препълнено с чиста свята радост и дълбока признателност, тържествено в молитви и похвални песни винаги да прославяме  паметта на Светите братя Кирил и Методий! Амин!

Христос Воскресе!

Преподавам Архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит +Николай!“

Празникът завърши с  песнопението „На многая лета“ и  радостта на християните, участвали в този блогадатен храмов празник.

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимки: Презвитера Таня Шикова

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре