ЕС: празнично и… предизборно!

ЕС: празнично и… предизборно!

На Международния ден на жената  отдаваме почит на всички онези, които са се борили за правата на жените, включително за правото на глас.

Само преди столетие правото на милиони жени от цяла Европа да гласуват не е било даденост. Усилията за преодоляване на тази несправедливост са белязали важен момент по нашия път към едно по-приобщаващо и равноправно общество.

И днес продължаваме да правим стъпки в тази посока. Миналия месец, например, Европейският парламент и Съветът постигнаха споразумение по първата по рода си директива срещу насилието спрямо жени и момичета в ЕС.

Приближаващите европейски избори, които ще се проведат между 6 и 9 юни във всичките 27 страни членки на ЕС, ни напомнят, че правото да гласуваме не е само привилегия, но и отговорност към всички онези преди нас, на които дължим възможността да правим свободен избор

Минимална възраст за право на глас

На тазгодишните европейски избори около 373 милиона европейци имат право на глас. От тях около 26 милиона гласоподаватели за първи път имат право на глас на изборите за Европейски парламент - това са около 7 % от общия брой на лицата, които имат право да гласуват. На тези европейски избори в четири държави минималната възраст за гласуване е 16 години – това са Австрия, Белгия, Германия и Малта, а в Гърция - 17 години . В останалите държави членки минималната възраст е 18 години.

Европейски  парламент, Бюро за връзки в България

 

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре